Rumænien på vej mod bedre tider

Hovedpladsen i den rumænske by Timisoara  Foto: Ota Tiefenböck

Hovedpladsen i den rumænske by Timisoara Foto: Ota Tiefenböck

Udviklingen i Rumænien begynder at gå i den rette retning. Væksten stiger, arbejdsløsheden falder og noget tyder på, at landet er ved at få styr på den tidligere så udbredte korruption

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rumænien: Efter årtier med konstante kriser og økonomiske nedture synes Rumænien at være på vej frem. Det mener også EU i den sidste statusrapport for Rumænien.

Der bliver slået mere hårdt ned på korruptionen. Det begyndte for flere år siden med arrestationen af tidligere ministerpræsident Adrian Nastase, der blev anklaget for illegal finansiering af sit parti og for korruption.

Valget af Klaus Johannis som præsident sidste år gav stødet til en ekstra indsats i korruptionsbekæmpelsen. Det er i den seneste tid gået hårdt ud over ministre og embedsfolk, bl.a. viceministerpræsidenten (Dragnea).

Samtidig er der blevet gennemført flere strukturelle reformer, ligesom domstolene nu fungerer mere uafhængigt af staten. Sidste år havde Rumænien en BNP-vækst på 2.8 pct., og arbejdsløsheden er nu rekordlav, hvilket også skyldes den meget store udvandring.

Væksten skyldes ifølge økonomer i høj grad befolkningens stigende købekraft, men der har også været en stor vækst i IT-branchen. Rumænien er blevet et vigtigt land i bekæmpelse af cyber-kriminalitet, herunder bekæmpelse af russiske hackere. Her har virksomheden Rasirom fået en meget central rolle.

Analytikere peger dog på, at Rumænien stadig har svært ved at tiltrække udenlandske investorer i tilstrækkeligt omfang, så intet er sikkert. Erfaringerne viser, at det ikke er en enkel sag at bryde barrierer for etablering af en funktionel markedsøkonomi.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

Share This