Rober Fico opfordres til at forlade formandsposten

Slovakiets tidligere premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Medlemmer af Smer-SD, det største af Slovakiets regeringspartier, opfordrer i et åbent brev patrtiformanden Robert Fico og næstformanden Robert Kalinak til at forlade deres poster med øjeblikkelig virkning. Årsagen er det dårlige valg for partiet ved Europaparlamentsvalget.

Sidste år måtte Fico og Kalinak forlade deres poster som henholdsvis ministerpræsident og indenrigsminister i kølvandet på mordet på den kritiske journalist Jan Kuciak og hans forlovede Martina Kusnirova, men både Fico og Kalinak beholdt deres topposter i partiet (Smer-SD).

Fungerende ministerpræsident Peter Pellegrini har antydet, at han også overvejer at træde tilbage som følge af valgnederlaget. Det før så stærke Smer-SD er bragt i en dybt alvorlig krise her kort tid før næste parlamentsvalg næste år.

I marts tabte Smer-SD anden valgrunde præsidentvalget til Zuzanna Caputova og Progressivt Slovakiet, der blev største enkeltparti ved Europaparlamentsvalget sidste weekend. Om der efter næste valg vil kunne dannes en ny stabil liberal og mere EU-venlig regering i Slovakiet er dog usikkert.

Smer-SD vil formentlig tabe vælgere, men yderpartierne til højre har stadig et godt tag i vælgerne (ca. 25 pct.), hvilket præsidentvalget i marts tydeligt viste.

Share This