Rejse til Taiwan udløser kinesiske trusler mod Tjekkiet: Nu er I uvenner med 1,4 milliard kinesere

Den forbudte by I Beijing Foto: Pixabay

Tjekkiet/Kina: Tjekkiet skaber endnu engang vrede i Kina. Efter et åbent støtte af Tibet i store dele af det tjekkiske samfund, Prags afvisning af en panda og efterfølgende opsigelse af en samarbejdsaftale med Beijing, er det nu et tjekkisk officielt besøg af Taiwan, som skaber kinesernes vrede.

Den tjekkiske delegation, som tog afsted fra Prag til Taiwan søndag, er ledet af formand for det tjekkiske Senat, Milos Vystrcil. Han afviser, at Kina skal blande sig i, hvem tjekkiske politikere skal besøge. Taiwan er ifølge ham et demokratisk land og Tjekkiet er interesseret i at samarbejde med alle demokratiske lande, “uanset om nogen ønsker det eller ej”. Vystrcil er på rejsen sammen med syv andre tjekkiske Senat-medlemmer, Prags borgmester Zdenek Hrib samt en række tjekkiske forretningsmænd.

Kinesernes reaktion på Vystrcils rejse kom i dag.

“Vi tvinger ham til at betale en høj pris for hans kortsynede opførsel og politisk opportunisme, siger Kinas udenrigsminister Wang Yi, ifølge tjekkiske medier. At sætte spørgsmålstegn ved Kinas territoriale enhed betyder ifølge ham “at blive uvenner med 1,4 milliard kinesere”. Han tilføjer desuden, at “den kinesiske regering og folk ikke vil tolerere en sådan “åben provokation” af en tjekkisk Senat-formand.

Tjekkiets udenrigsminister Tomas Petricek betegner den kinesiske udenrigsministers udtalelse som “ualmindelig i diplomatiske forbindelser” og vil indkalde den kinesiske ambassadør i Prag til en samtale. Det til trods for, at han, Tjekkiets premierminister Andrej Babis samt Tjekkiets præsident Milos Zeman er kritikere af Vystrcils rejse til Taiwan.

Ligeledes den kinesiske ambassade i Prag kritiserer Vystrcils rejse til Taiwan og har offentliggjort en udtalelse.

“Formand for det tjekkiske Senat Milos Vystrcil er ligeglad med tjekkisk-kinesiske forhold og ignorerer den brede offentligheds ønsker. I sin egen interesse gennemfører han et besøg af Taiwan og har dermed brudt Kinas nationale suverænitet og geografiske helhed, står der bl.a. i udtalelsen. ota

Share This