Regering trodser Warszawas forbud af Uafhængighedsmarch, nationalisterne i Wroclaw også

Uafhængighedsmarch i Warszawa i 2013 Foto-Piotr Drabik

Polen: Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz forbød onsdag søndagens Uafhængighedsmarch i anledning af 100 års-dagen for Polens genoprettelse. Marchen bliver dog alligevel afholdt og bliver i stedet arrangeret af den polske regering, meddeler præsidentkontoret til TVN24.

Hanna Gronkiewicz-Waltz begrunde sin beslutning med, at ”Warszawa har lidt nok på grund af aggressiv nationalisme”. Polens regering og præsident overtog dog umiddelbart efter borgmesterens forbud ansvaret for organisering af marchen.

”Vi vil afholde en fælles hvid-rød march, siger præsidentens talsmand Blazej Spychalski, som opfordrer alle polakker til at deltage ved marchen.

Ligeledes den polske fagforening Solidarnosc, kendt for sine tætte forbindelser til Polens regering, bakker op om marchens afholdelse. Ifølge fagforeningens talsmand Marek Lewandowski er marchen ” et udtryk for patriotisme.”

”Hvis nogen betegner marchen som fascistisk, er det en idiot, som der ikke er nogen grund til at polemisere med, tilføjer han.

Ligeledes Wroclaws nuværende borgmester Rafal Dutkiewicz, sammen med byens kommende borgmester Jacek Sutryk, har valgt at aflyse marchen på grund af kontroversielle nationalistiske sammenslutninges deltagelse og tidligere problemer. Kontroversiel præst Jacek Miedlar, som står for organisering af søndagens march, afviser dog at respektere forbuddet.

“Wrocław er klar til marts. Nej, Ingen skal diktere betingelser for os! Der er ikke plads til politisk korrekthed i Wrocław. Vi ses på søndag! Døde vores soldater for vores land for at vi skal adlyde venstreorienterede fra magistraten? Aldrig!!!, skriver han på Twitter.

Ligeledes virksomheden Octagon, som producerer tøj med nationalistiske symboler, opfordrer på sin Facebook side alle til at trodse forbuddet og møde op på søndag.

“Vi ses den 11 november kl. 17 foran banegården, lad os iklæde os nationale farver. Lad os vise dem, der lægger forhindringer på vores vej, at vi vil overkomme dem og kommer videre, fordi intet kan stoppe os.

Uafhængighedsmarchen bliver afholdt hvert år den 11.11. Sidste år deltog omkring 60.000 mennesker ved marchen i Warszawa, herunder også et større antal ultranationalistiske sammenslutninger. Flere mennesker blev anholdt på grund af racistiske og fascistiske bannere og slagord. Også i Wroclaw blev tidligere marcher og demonstrationer ledsaget af racistiske udtryk, som “Polen er katolsk og kun for polakker”. Byen er ligeledes kendt for afbrænding af en jødedukke ved en demonstration i 2015. ota

https://youtu.be/7CStGwnmxHY

Share This