Radev udebliver fra NATO topmødet i juli, men Pellegrini deltager

Bulgariens præsident Ruten Radev Foto- Administration of the President of the Republic of Bulgaria

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Bulgarien’s præsident Rumen Radev agter at udeblive fra NATO topmødet i Washington 9.-11. juli. Det var på forhånd ventet, at både Rumen Radev og den fungerende ministerpræsident ville rejse til Washington. Bulgarien har haft seks valg siden 2020 og har ikke fået dannet en regering efter det sidste. Spørgsmålet relateret til Rusland og krigen i Ukraine deler vandene. Rumen Radev er uenig med NATOs linje, når det gælder forholdet til Rusland og krigen i Ukraine. Officielt er forklaringen på udeblivelsen, at præsidenten “does not accept some provisions of the framework positions”.

Bulgarien har også fået problemer med EU. Som Rumænien er landet ikke fuldt medlem af Schengen, og optagelsen i euroen er blevet udskudt på ubestemt tid. Slovakiet er med i euroen, men følger efter regeringsskiftet sin egen selvstændige linje, når det gælder Ukraine. Men Peter Pellegrini, Slovakiets præsident, har dog valgt at rejse til Washington og tage del i topmødet. Han agter også at rejse til Kiev. Slovakiet ønsker våbenhvile og fredsforhandlinger og sender ikke våben, men hjælper Ukraine humanitært og lige nu med at få begrænset de alvorlige problemer med el-forsyningen pga. de russiske bombardementer.

Der sker rigtig meget på den diplomatiske front. For nylig holdt Rusland’s og USAs forsvarsministre, Andrej Belousov og Lloyd Austin et telefonmøde, og det er ikke eneste kontakt mellem Moskva og Washington. De to lande har også styrket kontakterne inden for “Intelligence services” og på det diplomatiske niveau. Der er som bekendt parlamentsvalg i Frankrig snart og om nogle måneder præsidentvalg i USA. Det kan også få følger.

NATOs nyudnævnte generalsekretær, hollænderen Mark Rutte vil formentlig være på bedre talefod med Donald Trump end Norges  afgående Thorvald Stoltenberg , skulle Trump generobre Det Hvide Hus.

Share This