Putins rige kammerater ryster i bukserne ved udsigt til en krig i Ukraine

Roman Abramovitj Foto: Marina Lystseva

Af Michael Skovgaard

Rusland/Ukraine: Putins inderkreds i form af rige oligarker kan blive hårdt ramt af mulige sanktioner. En lille håndfuld i Putins inderste kreds lever i sus og dus uden for Rusland, og nu kan de blive ramt på pengepungen. Den britiske udenrigsminister Liz Truss truer med at beslaglægge de russiske rigmænds formuer i London. Men hvem er de egentlig? Den tyske ugeavis Focus har kigget nærmere på sagen.

Først og fremmest er det Roman Abramovitj, som ejer fodboldklubben Chelsea. Han har tjent milliarder via sin onkel, som var aktiv i olieindustrien. Via sit medejerskab af stålkoncernerne Evraz og Nornickel går han for at være en af verdens rigeste mænd. Ifølge Forbes andrager hans formue 15 mia. dollar, og hans årsindkomst lyder på 995 mio. dollar. Man ved ikke meget om hans direkte kontakter til Putin, men han skulle have finansieret Putins luksusyacht til en værdi af 40 mio. dollar. Indtll for nylig lå den i Hamburg, men for et par dage siden forsvandt den i ly af nattens mulm og mørke. Det forlyder, at den er blevet sejlet til Ruslands østersøbase i Kaliningrad.

Nummer to på listen er Aleksej Mordasjov. Han er ikke kendt af de fleste, men han er hovedaktionær i rejsekoncernen TUI, hvor han ejer han 33 procent. Manden bor i Moskva, men han kan blive ramt i tilfælde af sanktioner mod Rusland.

Desuden har han aktier i mineselskabet Nordgold, som er noteret på Børsen i London. Og i lighed med andre oligarker i Putins inderkreds ejer han flere ejendomme i London. Ifølge den tyske avis „Handelsblatt“ plejer han nære kontakter til Putin. Med en formue på 29.1 mia. dollar regnes han for at være Ruslands rigeste mand. Han er også eneejer af stålkoncernen Severstal.

Nummer tre på listen er Petr Aven, som er direktør for den russiske bank Alfa Bank og en af Putins gamle venner. I lighed med andre oligarker i Putins inderkreds opholder han sig hovedsageligt i London. Ifølge Forbes andrager hans private formue 5,3 mia. dollar.

Og hvorfor søger så mange rige russiske oligarker til London? For den politiske aktivist og Putin-kritiker Roman Borisovitj er svaret meget klart. „For os at se er London det mest korrupte sted i verden. Ingen andre steder er der så mange sorte penge koncentreret på et sted som her.“ Det udtalte han til den tyske pressetjeneste Deutschlandfunk.

Den britiske finansmand Bill Browder sagde det mere direkte: „De værste oligarker er ikke de tre nævnte personer, men derimod Putin selv, som sidder i toppen af edderkoppespindet og styrer det hele.“       

Share This