Ad

”Putins palads” diskuteres ivrigt i Polen

Stemmer Navalnyjs film med virkeligheden? Foto: Youtube

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab

Rusland/Polen: Aleksej Navalnyjs film om det gigantiske palads, også kaldt Putin’s, er set ikke mindre end 100 mio. gange. Som beskrevet i www.mreast har en ny ejer af paladset meldt sig på banen. Emnet diskuteres ivrigt, fx i polske dagblad Rzeczpospolita (31.1.2020), på webmediet ”onet” og af Radio Free Europe Research.

Arkadij Rotenberg, en af de rigeste oligarker i Rusland har givet et interview på i den populære russiske informationskanal ”Telegram”, hvor han siger, at det er ham der har købt det meget omtalte palads, som Navalnyj skildrer. Der er ikke længere grund til at holde det skjult, jeg er ejeren, erklærer han. Rotenberg skulle være god for en formue på over 5 mia. dollar. Han siger, at han ønskede at oprette hoteller og udvikle turisme på området. Stedet erhvervede han for adskillige år siden.

Mange kreditorer var angiveligt involveret i købet. Putin selv har sagt, at han ikke aner, hvem paladset tilhører. Det forekommer helt usandsynligt, skriver ”onet”. Putin og Rotenberg har været nære venner helt tilbage i de år, hvor Putin opholdt sig i Leningrad/St. Petersburg og her begyndte sin karriere. Takket være tætte forbindelser til Putin blev Rotenberg engageret i forretninger for mineraludvinding samt anlæg af veje og boligkomplekser.

Han optræder fast på Forbes’ liste over verdens rigeste. Rotenberg blev omfattet af EU’s sanktioner i 2014, efter annekteringen af Krim. Paladset og ejerskabet er et godt symbol på det oligarkiske system, der stadig kendetegner Rusland.