Putin vogter over sin afføring

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Michael Skovgaard

Rusland: Putins livvagter indsamler Putins afføring under dennes besøg i udlandet og sender det tilbage til Moskva i en kuffert. Årsagen er, at fremmede magter ikke må få adgang til hans DNA – det skriver det franske ugemagasin Paris Match i samarbejde med den russiske nyhedsplatform Proekt. Adskillige andre medier har også bragt historien.

Ifølge artiklen, som er forfattet af de to Rusland-specialister Regis Gente og Mikhail Rubin, har agenter fra den russiske sikkerhedstjeneste FSO til opgave at sikre alle efterladenskaber, når den russiske hersker har besørget. De skal sørge for, at alle Putins fækalier bliver pakket og anbragt i en kuffert, som dernæst sendes til Moskva.   

Journalisterne henviser til videooptagelser fra et besøg i Frankrig i 2017 og et senere besøg i Saudi-Arabien i 2019, hvor seks habitklædte mænd ledsagede Putin under dennes toiletbesøg og derefter kom ud med en lille attrachétaske.

Grunden skulle være, at Putin vil mindske risikoen for, at fremmede efterretningstjenester skulle få fat i hans DNA, som ville kunne bruges til at danne sig et indtryk af den russiske præsidents sundhedsmæssige tilstand.

En anden journalist – Farida Rustamova – bekræfter et lignende tilfælde, da Putin var på besøg i Wien. Under et besøg på et museum benyttede Putin et såkaldt „Dixi-Klo“, som er et mobilt toilet, og en anden kilde har bekræftet, at Putin og hans livvagter har benyttet denne praksis igennem flere år.

Efter invasionen i Ukraine har der været mange spekulationer om Putins helbred, da han har været fraværende ved flere lejligheder, hvor han normalt plejer at være til stede. Men flere Rusland-eksperter mener ifølge artiklen, at der ikke er troværdige beviser på, at Putin skulle være alvorligt syg.

Analyse af fækalier er åbenbart ikke noget nyt.  I 2016 påstod en tidligere sovjetisk agent, at han havde fundet beviser på, at Stalin i sin tid indsamlede afføringsprøver fra formand Mao og andre kinesiske topembedsmænd med henblik på nærmere analyse.

Et andet tilfælde af „afføringsanalyse“ finder vi tilbage under Den Kolde Krig, hvor britiske spioner undersøgte toiletpapir brugt af sovjetiske tropper i DDR. Kilden er den britiske militærekspert Tony Geraghty. Årsagen skulle være, at de sovjetiske tropper ofte benyttede personlige breve eller militære dokumenter som toiletpapir, og derfor kunne efterladenskaberne ofte røbe hemmeligheder.

I nyere tid er det interessant, at den franske præsident Macron nægtede at lade sig teste for covid-19 under et besøg hos Putin af samme årsag, da han ikke ønskede, at Rusland skulle få fat i hans DNA. Det skrev Reuters dengang.

Share This