Putin vi gøre det strafbart at sammenligne Sovjetunionen og Nazityskland

Foto- U.S. Office of War Infor

Rusland: Ruslands præsident Vladimir Putin har bedt parlamentet om at udarbejde en lov, der forbyder offentlig sammenligning af Sovjetunionens rolle under anden verdenskrig med Nazityskland, rapporterer RIA Novosti mandag. Ifølge RIA er Putins beslutning en reaktion på “stadig oftere” forkerte fortolkninger i nogle europæiske lande.

Putin har gentagne gange talt offentligt om påståede forsøg på at “omskrive historien” og fordreje sandheden om anden verdenskrig. I september holdt han et åbent foredrag for skolebørn, hvor han erklærede, at folk, der “er enige med initiativtagerne til historiens forvrængning” kan kaldes for “moderne kollaboratører”. Sidste juni offentliggjorde Putin en omfattende artikel om anden verdenskrig, hvor han beskyldte de vesteuropæiske magter for ansvaret for udbruddet af konflikten. Det reagerede blandt andet på Europa-Parlamentet med en beslutning fra september 2019. Ifølge denne begyndte anden verdenskrig som et resultat af den sovjetisk-tyske aftale fra august 1939, kendt som Ribbentrop-Molotov-pagten.

Putin benægter ikke eksistensen af ​​pagten, som også indeholdt et hemmeligt ændringsforslag om indflydelsesdelingen i Østeuropa. Men han peger på, hvad der gik forud for den. “Hvad gjorde europæiske lande før? Præcis det samme,” sagde Putin i december 2019 og henviste til München-aftalen fra september 1938, hvor de vestmagterne overlod Tjekkoslovakiet til Hitlers Tyskland.

Ligeledes det polske udenrigsministerium beskyldte sidste år Sovjetunionen for at begynde anden verdenskrig sammen med Tyskland. Ifølge RIA finder der også forsøg sted på at sammenligne Sovjetunionen med Tyskland i Ukraine. RIA peger på, at den ukrainske ambassadør ved FN, Serhiy Kyslycja talte i december sidste år om emnet i FN. ota

Læs også Søren Riishøjs artikel om brug af historien politisk.

Share This