Prominent polak udelukker ikke polsk Majdan

Adam Michnik Foto: Ryszard Hołubowicz

Polen: Formand for partiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski kan komme til at presse polakkerne til en revolution. Det siger chefredaktør for Gazeta Wyborcza Adam Michnik i et interview i den tjekkiske erhvervsavis Hospodarske Noviny.

“De træder frem som en bulldozer, som intet kan stoppe, hverken internationale protester eller protester i gaderne, siger Adam Michnik.

Adam Michnik har været chefredaktør for den regeringskritiske Gazeta Wyborcza siden 1989. En avis som efter Lov og Retfærdighedspartiets overtagelse af magten er blevet meget regeringskritisk, men han afviser, at avisen er blevet politisk og deltager på oppositionens side i den magtkamp som foregår i Polen.

“Vi laver kun journalistik. En journalistik, som tør at kalde tingene med deres rigtige navne, siger han.

Adam Michnik mener, at den had der gennemtærer det polske samfund i dag skyldes, at regeringspartiet ønsker en total ændring af det polske samfund.

“Partiet vil ændre samfundet og nationen, opfostre en borger, som er venlig, disciplineret, troende og forelsket i Polens historie, som fremstiller polakker som ædle mennesker, som blot var ofre og ikke har gjort nogen noget. Hvis man ikke er enig og kritiserer, er det en antipolsk propaganda, mener Adam Michnik.

Han afviser ligeledes, at den polske regering er så populær, sådan som det fremgår af polske meningsmålinger. Det kan dog hurtigt ændre sig, mener han.

“Jeg er overbevist om, at de taber valget på grund af deres egne fejl, men jeg vil ikke udelukke et scenarium som kunne minde om den ukrainske Majdan. Kaczynski bliver først bange, når der er to millioner mennesker på gaderne, siger Adam Michnik. ota

Share This