Prag: den europæiske historiehåndbog

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

David Cernys værk Entropa Foto: Ota Tiefenböck

Den tjekkiske hovedstad Prag minder om en håndbog i europæisk kulturhistorie. Den europæiske historie har sat sit aftryk på byen og efterladt store kulturhistoriske perler. Det 20. og 21. århundrede bliver ingen undtagelse.

Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Ikke mange europæiske byer kan tilbyde så meget historie samlet på et sted. Den europæiske histories forskellige tidsperioder har alle efterladt sit aftryk i Prag. Den romanske stil, gotikken, renæssance, barok, rokoko, jugendstil, kubisme eller socialrealisme fra tiden under kommunisterne. Prag er århundredernes historiske smeltedigel, som er helt uden sammenligning. Men mens de fleste turister i Prag har spadserer mange gange over den gotiske Karlsbroen, beundrer Nikolajkirkens rene barokstil, studerer den romanske Sankt Georgskirke på Prags Borg eller ser andre af byens mange seværdigheder fra de tidligere århundreder, er det kun de færreste, der har opdaget Prags kulturhistoriske perler fra det 20. og 21. århundrede. En ting er klar: Nutiden ender ikke i de tidligere århundredes skygge, fremtidige generationer turister kommer også til at beundre Prags mange seværdigheder af nyere dato og får på den måde indblik i den europæiske kultur og tankegang i nutiden, på samme måde, som nutidens rejsende får det om tidligere århundreder. Prag bugner af moderne kunst og arkitektur, og det handler bare om at opdage denne side af byen.

Statue-Cerny

David Cernys kravlende babyer på Moldau-øen Kampa Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiets enfant terrible

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

David Cerny Foto: Ota Tiefenböck

En af de tjekkiske kunstnere, som gør sit for, at Prag også markerer sig på dette felt er billedhugger David Cerny. Cerny skabte for to år siden international opsigt for sit kontroversielle værk Entropa, skabt i forbindelse med tjekkisk EU formandskab. Værket, som var udformet som et kæmpemæssig puslespil, hvor EU landene var fremstillet med satiriske symboler, eksempelvis en række tyrkiske lokkummer for Bulgarien, Jyllands Postens berømte tegning udformet i legoklodser for Danmark, eller en Ikea pakke for Sverige, var ikke lige populært i alle EU lande. Værket har i længere periode været udstillet i Prags museum for moderne kunst DOX, men blev i 2010 placeret i museet Techmanie i byen Pilsen. Cerny er i sit hjemland kendt som både anerkendt kunstner, hvis værker kan ses mange steder i Prag og i hele Tjekkiet, og som oprører og provokatør, hvis dagsorden er at provokere den brede offentlighed. Mange af Cernys projekter er på grund af sin provokerende stil aldrig blevet til noget, men mange af de skulpturer, som er blevet realiseret, kan opleves mange steder i byen, for eksempel som kravlende babyer på byens tv-tårn i kvarteret Zizkov, tissende mænd ved Kafka Museet på Malá Strana, eller babyerne i parken på Moldau-øen Kampa. Cerny selv kan derudover opleves ofte i Prags pulserende natteliv på nogle af byens mange beværtninger, hvor han er en flittig og trofast gæst.

Tisende mænd Cerny

David Cernys tissende mænd ved Kafka Museet i Prag. Foto: Ota Tiefenböck

 

Moderne kunst

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bulgarien udformet af tyrkiske lokummer gjorde bulgarerne vrede. Foto: Ota Tiefenböck

Det er ligeledes David Cerny, som står bag et af de nyere slagskibe i tjekkisk kulturliv, kunstcentret Meet Factory. Centret er indrettet i en gammel industribygning i kvarteret Smichov og har jævnlige udstillinger af moderne kunst, arrangerer musikkoncerter og teaterforestillinger, samt er et hjemsted for tjekkiske og internationalles kunstners atelierer.

Et andet og mere veletableret kunstcenter, er museet for moderne kunst, DOX, som ligger i kvarteret Holesovice, hvor moderne kunst bliver udstillet i både tidsbegrænsede og faste udstillinger. Museets bygning er blevet udråbt til en af de mest interessante bygninger i verden i 2008 og nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe pris i arkitektur.

Et andet og endnu mere veletableret museum for moderne kunst ligger ligeledes i kvarteret Holesovice. Veletrzni Palac, er en del af det tjekkiske Nationalgaleri, og rummer samlinger af tjekkisk og udenlandsk moderne kunst fra 20. og 21. århundrede. Museets funktionalistisk bygning og store udstillingslokaler rummer mere end 2000 værker fordelt over museets 13.500 kvadratmeter. Blandt perlerne i moderne arkitektur fra det 20. århundrede hører ligeledes Det dansende hus på Rasinovo Nabrezi, få skridt fra et af Prags andre kendt gallerier, Galleri Manes. Huset, som ligger lige ved siden huset, hvor Tjekkiets første præsident Vaclav Havel boede, er bygget i årene 1992-96 og er tegnet af den slovenske arkitekt Vlado Milunic og den canadiske arkitekt Frank O. Gehry. I husets øverste etage ligger en eksklusiv fransk restaurant Céleste.

Share This