Præsidenter fra Øst- og Centraleuropa bakker op om Ukraines NATO medlemskab

Jens Stoltenberg ved pressekonference i Nato topmøde i Warszawa sidste år Foto: NATO

Øst- og Centraleuropa: I en fælles erklæring afviste ni præsidenter for central- og østeuropæiske lande Ruslands annektering af ukrainske territorier og opfordrede andre medlemslande i Den Nordatlantiske Alliance til at “betydeligt øge” militærhjælpen til Ukraine. Samtidig mindede præsidenterne om konklusionen fra NATO-topmødet i 2008 i Bukarest om, at Ukraine skulle blive medlem af Alliancen.

“Vi kan ikke forblive tavse over for den russiske Føderations åbenlyse krænkelse af international lov og udsteder derfor følgende erklæring: Vi bekræfter støtte til Ukraines suverænitet og territoriale integritet,” lyder det bl.a. i dokumentet. ota

“Vi, præsidenterne for landene i Central- og Østeuropa, hvis repræsentanter besøgte Kiev under krigen og så med egne øjne konsekvenserne af den russiske aggression, kan ikke tie stille over for Den Russiske Føderations grove krænkelser af international lov, og afgiver derfor følgende erklæring:
Vi gentager vores støtte til Ukraines suverænitet og territoriale integritet.
Vi anerkender ikke og vil aldrig anerkende russiske forsøg på at annektere noget ukrainsk territorium. Vi står stærkt bag beslutningen fra NATO-topmødet i Bukarest i 2008 om Ukraines fremtidige medlemskab.
Vi støtter Ukraine i dets forsvar mod russisk invasion, kræver, at Rusland trækker sig øjeblikkeligt tilbage fra alle besatte områder, og opfordrer alle allierede til væsentligt at øge deres militære bistand til Ukraine. Alle dem, der har begået aggressionsforbrydelser, skal stilles til ansvar og stilles for retten.


Miloš Zeman
Præsidenten for den tjekkiske republik


Alar Karis
Præsident for Republikken Estland


Egils Levits
Præsident for Republikken Letland


Gitanas Nauseda
Præsident for Republikken Litauen


Steve Pendarovski
Præsident for Republikken Nordmakedonien


Milo Đukanović
Præsident for Republikken Montenegro


Andrzej Duda
præsident for Republikken Polen


Klaus Iohannis
Rumæniens præsident


Zuzana Čaputová
præsident for den slovakiske republik

Share This