Præsident Dudas “magre” USA-rejse

Andrzej Duda Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polens præsident Andrzej Duda har netop afsluttet et besøg i USA. Her holdt han bl.a. tale i FNs sikkerhedsråd, hvor Polen lige nu er ikke-permanent medlem. Her talte Duda bl.a. om behovet for en ny international retsorden, ligesom han bragte spørgsmålet om krigsskadeserstatninger og undersøgelse af flykatastrofer på bane.

De to sidste emner berører erstatninger for fx Anden Verdenskrig og undersøgelsen af  årsagerne til Smolensk katastrofen i 2010, hvor den polske regering har rejst krav over for Rusland og som bekendt ikke er tilfreds med de officielle undersøgelser og rapporter vedrørende årsager til flykatastrofen i april 2010, hvor bl.a. daværende præsident Lech Kaczynski og hans hustru mistede livet.

Duda besøgte under opholdet forskellige jødiske sammenslutninger og polske emigrantmiljøer og lagde en krans ved et mindesmærke for afdøde præsident Lech Kaczynski. Men, nok så vigtigt, han mødtes ikke med hverken præsident Trump eller ministre og  højtstående politikere i kongressen. Det er formentlig ikke tilfældigt. Besøget i USA var derfor, som skrevet i polske medier, i politisk henseende yderst “magert”.

Forholdet mellem Polen og USA har da også været noget anstrengt siden “Holocaust-striden” (IPN-loven), den kontroversielle historielov, der bl.a. gør det strafbart at kalde koncentrationslejre under Anden Verdenskrig for “polske” og påstå polsk medskyld i jødeudryddelserne. Den polske regering har siden forsøgt at neddæmpe betydningen af IPN-loven og kravet om krigsskadeserstatninger, men det er kun lykkes et stykke ad vejen.

Regeringen i Warszawa håber til gengæld meget på den amerikanske præsidents besøg i Polen i forbindelse med fejringen af 100-året for den polske stats oprettese i 1918. En talsmand for præsident Trump siger, at et sådant besøg er muligt.

Share This