Pompeo presser Tjekkiet til at droppe russiske og kinesiske virksomheder og vælge amerikanske

Tjekkiet: Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo advarede under besøget i Tjekkiet imod, at Tjekkiet vælger russiske eller kinesiske virksomheder, når landet bl.a. skal etablere 5G netværk eller skal udbygge det tjekkiske atomkraftværk Dukovany. Det vil ifølge Pompeo udgøre en alvorlig trussel mod landets sikkerhed og selvstændighed, da Rusland ifølge ham vil kunne udnytte situationen til at påvirke den politiske situation i Tjekkiet.

Den amerikanske virksomhed Westinghouse er en de virksomheder der er interesseret i udbygningen af Dukovany, sammen med Ruslands Rosatom, fransk EDF, sydkoreansk KHNP samt den kinesiske virksomhed China General Nuclear Power.

Tjekkiets premierminister Andrej Babis sagde i tjekkisk radio, at han naturligvis har en forståelse for, at en amerikansk virksomhed ønsker at få en stor ordre i Tjekkiet, men at sagen skal diskuteres i den tjekkiske regering, samt at investor i udbygningen af Dukovany er den tjekkiske energivirksomhed CEZ. Han efterlyser desuden en fælles europæisk politik på området.

Ifølge Babis har Pompeo ikke nævnt en mulighed for udstationering af amerikanske soldater på tjekkisk jord.

“Det er ikke noget tema her og vil heller ikke være det i fremtiden. Vi er ikke interesseret og ser ingen grund til at de skal være her, sagde Babis.

Mike Pompeo roste under besøget formand for det tjekkiske Senat Milos Vystrcil, som i den kommende tid skal på officielt besøg i Taiwan. Det til trods for, at Kina har advaret Tjekkiet imod at foretage rejsen. Vystrcil begrunder rejsen med at Tjekkiet ønsker at indgå samarbejdsaftaler med Taiwan, både kulturelle og erhvervsmæssige. Han understreger, at “Tjekkiet ikke skal indrette sig efter, hvad kammerat Xi Jinping ønsker, da Tjekkiet er et selvstændigt og demokratisk land. ” ota

Share This