Polske lastbilchauffører blokerer grænsen til Ukraine

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Polen: Polske lastbilchauffører blokerede i sidste uge tre vigtige grænseovergange mellem Ukraine og Polen. Det er sket for anden gang. Chaufførerne truer med at standse kommerciel trafik, indtil regeringen i Warszawa og embedsmænd i Bruxelles genopretter restriktioner for transportoperationer for ukrainske transportselskaber, sådan som de var før Ruslands invasion af Ukraine sidste år.

“Vi vil gøre, som bønderne gjorde – vi vil protestere, indtil regeringen erkender, at der er et problem og gør noget ved det,” sagde Jacek Sokół, som var med til at organisere blokaden.

Polske transportører klager over, at ukrainske lastbiler transporterer varer ikke kun inden for Polen, de transporterer også varer fra Polen til tredjelande, hvilket skaber ulig konkurrence for polske transportører. Som eksempel nævnte Sokół sit firma, som måtte reducere antallet af lastbiler med 40 % i år.

Ifølge den polske regering er den nuværende situation resultat af en aftale mellem EU og Ukraine: “Aftalen er indgået af EU, så mens den er i kraft, kan medlemslandene ikke indgå andre aftaler med Ukraine.” I praksis betyder det, at Polen ikke kan indføre et system med obligatoriske tilladelser for ukrainske transportselskaber, før aftalen udløber, siger det polske infrastrukturministerium.

Ifølge Politico insisterer EU på, at aftalen fortsætter og ønsker at underskrive en lignende aftale med Moldova. ota

Share This