Politisk magtkamp i Ukraine i skyggen af krigen mod Rusland

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: For et par uger siden skulle Petro Porosjenko, Ukraines tidligere præsident og leder af det største oppositionsparti Europæisk Solidaritet, have været gæst i forbindelse med et møde i NATOs parlamentariske forsamling i Vilnius. Han blev, angiveligt efter ordre fra præsident Volodymyr Zelensky, standset ved grænsen. Efter at have henvendt sig til Zelensky fik han lidt senere tilladelse til at rejse og tage del i et møde i Det Europæiske Folkeparti (EPP), hvor Europæisk Solidaritet er med. Denne episode viser, at de voldsomme politiske konfrontationer internt i Ukraine ikke er overstået. Godt nok har den russiske invasion skabt en form for våbenhvile, men den holder ikke hele vejen. 

I december sidste år anklagede Zelensky og hans parti Porosjenko for tilbage i 2014-2015 at have opildnet til terror. Det skyldtes hans aftale med Viktor Medvedtjuk, en indflydelsesrig oligark og politiker, om at købe kul fra områder besat af de pro-russiske separatister. Porosjenko risikerede få en straf på mindst 10 års fængsel. Tre TV-kanaler der anses som pro-Porosjenko, blev lukket. Tilhængere af Porosjenko mener, at sagen mod Porosjenko er rent politisk, rejst af Zelensky for at aflede befolkningens opmærksom fra problemerne på krigsfronten, fx omkring stålværket Azovstal, og de voldsomme prisstigninger på brændsel og på dagligvarer. At Zelensky før 24. februar heller ikke tog de amerikanske advarsler om en forestående ”full scale” russisk invasion alvorligt nok.

Porosjenko har også kritiseret forslag fra tre deputerede fra Folkets Tjener om, at militærfolk på slagmarken skal kunne dømme tilfangetagne russere til døden, ligesom han har taget afstand fra Zelensky’s afvisning af at mødes med den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier. Opbakningen til Porosjenko voksede op til den 24. februar. Det behagede ikke Zelensky. Zelensky’s tilhængere kalder Porosjenko-lejrens anklager for ”kyniske”. De henviser til, at Zelensky i høj grad fik presset Tyskland til at opgive Nord Stream 2 gasprojektet. Porosjenko accepterede Minsk II aftalen, hvilket iflg. hans kritikere var en fejl. Han tøvede også med sanktionere mod Rusland. Han lukkede først sin chokolade fabrik i Moskva, da han blev tvunget til det.

Efter det russiske angreb har begge engageret i kampen, Zelensky har kommunikeret dygtigt med vestlige lande. Porosjenko har støttet det ukrainske territorialforsvar. Porosjenko’s præsidentperiode var kendetegnet ved hybridkrigen med Rusland, Zelensky’s med den store åbne krig. Porosjenko har haft klart størst opbakning i det vestlige Ukraine og i langt højere grad end Zelensky været orienteret mod samarbejdet med Tyskland og Frankrig. Her vil genvalg af Porosjenko som præsident blive hilst velkomment.

Zelensky´s opbakning har været mere symmetrisk. Han fik pæne stemmetal øst for Kiev. De polsk-ukrainske forbindelser er mærkbart styrket efter valget af Zelensky som præsident. Zelensky kommunikerer mest og bedst med Polens præsident Andzej Duda. Donald Tusk er for tysk-venlig.

Share This