Politisk ekstremismes nederlag ved regionsvalget i Slovakiet

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Parlamentsvalget i 2016 i Slovakiet var på mange måder et chokvalg. To stærkt populistiske partier, ”Vi er en Familie” og ”Folkepartiet, Vort Slovakiet”, det sidste med fascistiske træk, kom i parlamentet, og de etablerede partier, også Robert Ficos regerende parti Smer-SD tabte stort. Seks meget forskellige partier måtte indgå regeringssamarbejde for at undgå hurtigt nyvalg. Regionalvalgene i Slovakiet for nylig blev på den baggrund imødeset med spænding og frygt.

Det blev, som formuleret af den tjekkiske kommentator Martin Ehl på ”Transition online” betragtet som et ”quasi-referendum”, som et for eller imod Marian Kotleba, lederen af ”Folkepartiet, Vort Slovakiet” og selv tidligere regional guvernør.

Det gik ikke så galt, som mange frygtede. Det lykkedes før regionsvalgene at samle en bred koalition af partier og NGO`ere rettet mod politisk ekstremisme, og det havde tydeligt en virkning. Kotlebas parti fik godt nok den samme vælgerandel som ved parlamentsvalget, men slet ikke den fremgang og derfor ikke det antal mandater og borgmesterposter, der var frygtet. Stemmeprocenten var lav, kun på 30 pct., men det er ikke unormalt i Slovakiet ved den type valg.

Robert Fico’s parti Smer-SD fik ikke del i glæden, for Smer-SD gik markant tilbage og mistede adskillige borgmesterposter. Han og hans parti har efter mange år på magten tilsyneladende mistet taget i vælgerne.

Midt i glæden over sejren over Kotlebas parti er der dog, siger Ehl, stadig grund til bekymring. Som sagt er der stadig ganske mange der stemmer på ”Folkepartiet, Vort Slovakiet”, Slovakiet slås stadig med korruption og skandaler, med det for oligarkiske system og derudover med alvorlige problemer inden for sundhedsvæsnet, uddannelsessystemet og retsvæsnet. Men det er, siger han, dog positivt at der er skabt en modreaktion mod ekstrem populisme ganske som i 1998, hvor Vladimir Meciar blev væltet fra magten.

Det giver også grund til håb, at Slovakiet lige nu oplever en pæn økonomisk vækst. Slovakiet er, modsat Tjekkiet, med i euroen og fører en ret EU-venlig politik. Slovakiet har præsidentvalg i 2019 og parlamentsvalg først i 2020, dog forudsat at regeringssamarbejdet kan holde.

Share This