Polens vigtige flod forgiftet

Oder floden i Opole Foto: Wlodek k1

Af Michael Hardenfelt

Polen: Oder-floden, som løber gennem Polen, Tjekkiet og Tyskland, i Polen gennem Opole, Wroclaw, Zielona Gora og Szczecin, er forgiftet, og vandet lugter af opløsningsmidler. Polsk fjernsyn kunne onsdag vise billeder fra Wroclaw, hvor døde fisk hives op af floden i enorme mængder, og der advares mod at fiske eller bade i floden. Indtil videre er årsagen til forgiftningen ukendt. Forgiftningen nåede onsdag til Frankfurt Oder, og var således endnu ikke nået til Szczecin, hvor man håbede giften nåede at fortyndes, inden den nåede byen. Prøver tyder på, at koncentrationen bliver mindre, jo længere floden når væk fra Wroclaw. Vandet i floden vil formodentligt blive fornyet, og officielt hævder myndighederne, at der ikke er tale om en miljøkatastrofe, men de enorme mængder døde fisk bliver svære at erstatte indenfor den nærmeste årrække.

Forgiftningen er nåede fredag til Szczecin, som har konstateret de første døde fisk. Det er forbudt at bade på strandene omkring Szczecin. Samtidigt er store mængder døde fisk begyndt at rådne, og militæret er sat in til at hjælpe med oprensningen. Forgiftningen har åbenbart været kendt af regeringen i to uger, som dog har underspillet miljøkatastrofen. Tyske myndigheder hævder, der er spor kviksølv i vandet, hvilket ikke er bekræftet af polske myndigheder.

Først i torsdags udtalte premierminister Morawiecki sig om sagen, hvor han erklærede, at de skyldige vil blive straffet. Den lange tavshed kunne dog antyde, at regeringen har noget at skjule. Polen har i de senere år gennemgået en centraliseringsproces, og en del af ansvaret for vandløb er i denne periode blevet flyttet fra kommunerne til centrale regeringsorganer, som tilsyneladende ikke har den samme føling med lokale forhold. Den aktuelle forgiftning er i begyndelsen blevet rapporteret af lokale fiskere. Lokalpolitikere har fredag krævet indførelse af undtagelsestilstand (naturkatastrofe) i de berørte områder, hvilket er afvist fra regeringshold.

Oder (Odra) er en flod på grænsen mellem Tyskland og Polen. Oders kilde er i Tjekkiet ved Ostrava. Floden er 854,3 km lang (741,9 km i Polen). Oder udmunder i Østersøen i Szczecin og Świnoujście-område.

Share This