Polens regering mister flertal i Sejmen, tre medlemmer har forladt gruppen

Det polske parlament Sejm Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Tre medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiets parlamentsgruppe har sagt farvel og således erklæret sig politisk uafhængige. Det skriver polske medier. Hermed har den polske regering også mistet flertallet i “underhuset” (Sejmen), det vigtigste af parlamentets to kamre.

I forvejen mangler Lov og Retfærdighedspartiet et par stemmer for at få flertal i overhuset, Senatet. Så polsk politik er kort sagt lige nu ret kaotisk. I Ungarn har Viktor Orban langt bedre styr på sin parlamentsgruppe.

Ved sidste valg fik regeringen (Forenet Højre) 235 pladser i parlamentet, nu er tallet nede på 229. Afhopperne er Zbigniew Girzynski, Malgorzata Janowska og Arkadiusz Czartoryski. De vil danne deres egen parlamentsgruppe, kaldt “Polens Valg” (“Wybor Polska”).

Begrundelsen for udmeldelserne er, at regeringen styrer for centralistisk, og at energipolitikken og den økonomiske politik, som den er blevet formuleret i programmet “Polens Orden” (“Polski Lad”) går i den gale retning.

Lov og Retfærdighedspartiets talskvinde Anita Czerwinska mener, at udmeldelserne reelt skyldes et ønske fra afhopperne om at undgå en endnu ikke afsluttede sager om korruption. Regeringen satser på indtil videre at kunne regere videre takket være uformel støtte fra gruppen “Kukiz15”, men valg i utide kan ikke udelukkes.

Share This