Polens premierminister kritiserer EU Domstolen og Tjekkiet

Turow Foto: Wikimedia

Polen: Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, kritisererede tirsdag i polske medier mandagens afgørelse fra Den Europæiske Unions Domstol om at pålægge Polen en bøde over en strid med Tjekkiet om Turów -minen. Ifølge Mateusz Morawiecki er dommen helt forkert.

Warszawa vil Morawiecki bruge alle juridiske og andre midler til at bevise ubalancen i dommen. Ifølge TVN24 anklagede Morawiecki desuden Tjekkiet for mangel på god vilje. EU -domstolens afgørelse kritiseres også stærkt af polske fagforeningsfolk.

“Vi har ikke til hensigt at slukke Turów, det ville betyde at millioner af polske familier vil miste elektricitet,” understreger Morawiecki.

EU -domstolen idømte Polen en bøde på en halv million euro om dagen for ikke at stoppe minedriften i en mine nær den tjekkiske grænse. Polen skal den daglige bøde, indtil landet adlyder kendelsen og stopper arbejdet i minen.

TVN24-ordføreren i Bruxelles sagde, at hvis Warszawa ikke betalte, kunne det blive skåret fra det langsigtede EU-budget. I tilfælde af at Prag trækker sagen tilbage, stopper den daglige opkrævning af bøden, men Polen vil stadig skulle betale det beløb, som er påløbet indtil da.

I Tjekkiet har man ingen planer om at trække sagen tilbage, man er derimod fortørnet over at polakkerne ikke vil respektere de problemer minedriften betyder for Tjekkiet. Borgmestre i byerne langs den tjekkisk-polske grænse, som ligger i nærheden af den polske mine, melder om mangel på drikkevand, støj samt lysstøj, som skyldes minedriften. Ota

Share This