Polens præsident opfordrer til forsoning med EU

Andrzej Duda, Polens nuværende præsident Foto: Prezydent.pl

Kommentar af Michael Hardenfelt

Polen: Efter at konflikten med Tjekkiet om Turow-minen forleden blev bragt til afslutning i en meget langstrakt håndevending, har Polen fået et problem mindre med EU, som havde givet Polen dagbøder, indtil problemet var løst. Et andet problem, som koster en dagbøde på 1 million Euro, er Disciplinærkammeret – en afdeling under (eller over) Højesteret, som har til formål af disciplinere dommere, som ikke gør, hvad regeringen vil have dem til.

Disciplinærkammeret er oprettet i strid med Forfatning, dommerne er udpeget ulovligt og Disciplinærkammeret kan efter både EU-domstolens og Menneskerettighedsdomstolens vurdering ikke karakteriseres som en domstol. Ud over dagbøden blokerer EU-kommissionen på grund af sagen for overførsler af midler fra Genopretningsfonden, hvor den polske regering går og venter på en saltvandsindsprøjtning på så mange milliarder Euro, at de kan vinde det næste parlamentsvalg.

Partileder Kaczynski har for længe siden lovet, at Disciplinærkammeret skal nedlægges og erstattes af noget andet, men en fraktion af regeringen under ledelse af justitsminister og øverste offentlig anklager, Ziobro, vil ikke opgive sit reformprogram eller rette sig efter EU. Ziobros holdning er i stedet, at Polen skal blokere alt hvad det lader sig gøre i EU. Uden Ziobros stemmer er der ingen ændringer af retsreformen, og som sådan er situationen pat. Men nu kommer præsidenten altså med et initiativ, som måske kan skaffe støtte fra en del af regeringspartiet, dels fra oppositionen.

Mange i Regeringspartiet er trætte af hængepartiet med EU, og vil se en mulighed for at støtte præsidenten, uanset hvad partiet ellers siger. En del frygter også et valglederlag ved næste parlamentsvalg, og overvejer en mulighed for at skifte hest med æren i behold. Det kan præsidentens forslag måske give dem. Formelt er forholdet mellem præsident Duda og partiformand Kaczynski anstrengt, men ingen ved, hvor meget de i virkeligheden taler sammen og hvor meget der er et spil for fjernsynskameraerne.

Det er muligt, at Dudas forslag er sanktioneret – eller endda udarbejdet – af Kaczynski, som gerne vil videre med sagen. Imens holder oppositionen sig afventende. Dudas forslag vil erstatte Disciplinærkammeret med et Kammer for Professionelt Ansvar. Det lyder som nøjagtigt det samme, med et andet navn, men … de nye dommere skal udvælges ved lodtrækning blandt dommerne i Højesteret, i stedet for de inkvisitorer, som er udnævnt til Disciplinærkammeret. Dommerne fra Disciplinærkammeret skal til gengæld indgå i Højesteret, som normale dommere.

Problemet her er, at Regeringspartiet allerede har sat sig på en stor del af Højesteret, og hvis Højesteret fusionerer med Disciplinærkammeret, kommer regeringsudnævnte dommere til at have flertal i Højesteret. Et andet problem er, at både dommerne fra Disciplinærkammeret og de nye dommere i Højesteret er udnævnt af et politisk kontrolleret Domstolsråd. Det er i henhold til EU-domstolen i strid med EU’s retsstatsprincipper og i henhold til stort set al juridisk ekspertise i Polen i strid med den Polske Forfatning. Det bekymrer imidlertid ikke regeringen, men det bekymrer altså både EU og USA, som netop er ved at sende 1800 krigstrænede soldater til Polen som en advarsel til Rusland. Det kan også have en vis betydning. Forslaget er sendt til parlamentet, men … intet er afgjort. Måske sker der intet. Det går næppe igennem i sin nuværende form, men meget kan afhænge af, om der kan udarbejdes et kompromis, som Bruxelles nikker ”ja” til.

Share This