Polens parlament vedtager en ny langsigtet plan for militæret
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Det polske parlament, Sejmen, har netop vedtaget en ny plan for modernisering og finansiering af militæret og for indkøb af udstyr til militæret. Og det skete helt usædvanlig med tilslutning fra et næsten enigt parlament. Af de 440 afgivne stemmer var de 434 for, kun én var imod, og fem undlod at stemme.
Afstemningen var udtryk for den brede enighed om de de overordnede retningslinjer, et politisk signal til NATO og Rusland.
Iflg. parlamentets beslutning skal militærudgifterne frem til 2030 stige gradvist til 2.5 pct. af landets BNP, dvs. ud over de 2 pct., som NATO har krævet. Det maksimale tal for de væbnede styrker er sat til 150.000, men det er tvivlsomt, om tallet i praksis bliver så højt. Desuden opereres der ned en reservestyrke på 20.000, samt, og nok så kontroversielt, et territorialforsvar på 53.000 organiseret i 17 brigader.
Hensigten er også, at den polske militærindustri skal opgraderes takket være flere ordrer fra militæret. Indtil nu har leverancerne fra den polske militærindustri været plaget af en del forsinkelser og uregelmæssigheder, men det skal der rettes op på, står det til regeringen.
Endelig skal det polske militær have flere raketsystemer i henhold til “Wilsla-programmet”, men hvilke systemer der bliver tale om er indtil videre uvist. Det kan måske blive amerikanske Patriot raketter.
Derudover skal købes /bygges u-både. Der er en del uenighed mellem partierne om selve opfølgningen af programmet, fx om antallet af soldater og omfanget af territorialforsvaret, der også fra NATO-side ses som et problem. Flere soldater vil uundgåeligt betyde færre penge til indkøb af materiel og udstyr.