Polens kontroversielle udenrigsminister overrasker igen

Radek Sikorski Foto: Mateusz Włodarczyk – www.wlodarczykfoto.pl

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I et interview til TVN24 udtaler Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski, at han ikke har planer om at blive EU-kommissær, i hvert fald ikke inden for “de nærmeste uger”. På forhånd var ventet, at han ville satse på at blive EU’s nye kommissær for forsvar. Han blev i det omtalte interview også spurgt, om han i stedet agter at stille op ved præsidentvalget i 2025. Det er op til regeringen, underforstået Donald Tusk, at afgøre, svarede han, underforstået, at det heller ikke er udelukket. Indtil videre, siger han, forbliver han på udenrigsministerposten.

Sikorski kommenterede også den strid, der er opstået med Tyskland, efter at familier til immigranter blev sendt tilbage fra Tyskland til Polen. Den tyske regering har beklaget episoden, siger Sikorski. Han mener også, at Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko vil komme til at “møde konsekvenser”, underforstået blive straffet hårdt for fortsat at sende immigranter illegalt over grænsen til Polen.

Sikorski har en lang politisk karriere bag sig, som udenrigsminister og som medlem af Europa-Parlamentet. Han har tidlige haft kontroversielle udmeldinger, eksempelvis da han for år tilbage kaldte Northstream I gasledningen en ny “Hitler-Stalin pagt” og da han for et par år siden via de sociale medier skrev, at det ikke var Rusland, men andre, underforstået Polen, USA og Ukraine, der stod bag sabotagen på Nordstream II. Han skal desuden, som flere andre medlemmer af Europa-Parlamentet, have modtaget et tårnhøjt honorar for at skrive en positiv artikel om et mellemøstligt land. Sikorski forbliver således ved at være både en ambitiøs og en kontroversiel person.

Share This