Polen vil støtte EU klimastrategi, hvis Vesteuropa betaler

Det polske kulbaserede kraftværk i Belchatow er et af de mest forurenede kraftværker i hele EU Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Polen har sammen med Tjekkiet, Ungarn og Estland blokeret for EU`s klimastrategi, som vil gøre EU CO2 neutral i 2050, men Polen ønsker i virkeligheden ikke at blokere for strategien. Det skal bare gå retfærdigt til, og Polen skal ikke være ansvarligt for andres fejltagelser, siger Polens premierminister Mateusz Morawiecki i et interview i den polske RMF FM.

Ifølge Mateusz Morawiecki har de vesteuropæiske lande efter anden verdenskrig haft mulighed for udvikle deres økonomier, herunder også  deres atom- og hydrokraftværker, mens Polen, som blev overladt til Sovjetunionens interesseområde var afskåret fra denne mulighed. Denne kendsgerning stiller Polen ifølge Morawiecki i en svær situation.

”Det er det samme som hvis de rigeste mennesker i verden sagde, vi skal hæve prisen på togbilletter med 500 procent, fordi de allerede kan tage fly, siger Mateusz Morawiecki.

Det skal ifølge Morawiecki ikke være de fattigste, der bærer omkostningerne ved klimaændringer, men derimod de som har haft mulighed for at udvikle sig. Han siger desuden, at Polen har gjort sit og siden 1988 reduceret sit CO2 udslip med 30 procent. ota

Share This