Polen vil have 800 millarder euro i krigserstatning fra Tyskland

Rynek i Warszawa i 1945 Foto: Wikimedia

Polen: Siden Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten i 2015, har den polske regering hævdet, at Tyskland skylder Polen mindst 800 milliarder euro som erstatning for de krigsskader, Tyskland forårsagede under anden verdenskrig. Nu har Polen taget et skridt videre i at gennemføre kravet over for Tyskland.

Polen opretter nu, på foranledning af premierminister Mateusz Morawiecki, et institut for krigserstatning. Instituttet er opkaldt efter Jan Karsky, en polsk officer og modstandsmand under anden verdenskrig, og polske topembedsmænd forventer, oprettelsen af instituttet vil være medvirkende til, at Polen gennemfører landets krav over for Tyskland.

“Takket være det nye instituts dokumentationsarbejde ønsker vi at bevise vores økonomiske krav for den skade, som Nazityskland forvoldte Polen under anden verdenskrig,” siger premierminister Morawiecki til DPA.

Ifølge Morawiecki har det polske parlament Sejm i 2017 udpeget en parlamentarisk kommission til at bestemme krigsskaden forårsaget af Tyskland i 1939-1945. Kommissionen vil ifølge ham snart – i februar 2022 – afslutte sine aktiviteter. ota

Share This