Polen og Ungarn: Centraleuropas stigende vækst og indflydelse er en torn i øjet på Bruxelles

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Ungarn/Polen:  “Centraleuropa er blevet en motor for Unionens økonomiske vækst. Større økonomisk vækst vil normalt være ensbetydende med en større indflydelse på debat og i beslutningsprocesserne i Europa, men som vi har set, er det ikke altid tilfældet i EU. Mange er endnu ikke kommet til at acceptere, at drivkraften bag Europas vækst er ændret, men de vesteuropæiske lande indser det nok på et tidspunkt, vi er EU`s økonomiske motor, sagde den ungarske premierminister Viktor Orbán under et møde med den polske premierminister Mateusz Morawiecki i sidste uge, skriver About Hungary.

De to premierministre er overbeviste om, at artikel 7-procedure mod Polen har sine rødder i frygten for Centraleuropas voksende indflydelse i EU, og sendte et klart budskab til Bruxelles: Polen og Ungarn yder et vigtigt bidrag til EU, og bør have en tilsvarende vægt i EU.

“Vi ønsker en arbejdsbaseret, præstationsorienteret økonomi, men vi ønsker ikke at leve i et imperium igen. Unionen skal være en alliance af nationer, “, sagde Viktor Orbán, som understreger, at de centraleuropæiske lande selv skal bestemme, hvad de ønsker eller hvad de ikke ønsker.

“Mens nogle vestlige medlemsstater forsøger at navigere Europa til en post-kristen eller post-national æra, holder vi os til vores rødder og har en anden holdning til migration. Det er ikke vores opgave at overbevise de vesteuropæiske lande, men de bør “tillade os at forblive kristne, polske og ungarske”, sagde Viktor Orbán.

 

De to premierministre drøftede endvidere en række samarbejdsområder, herunder et forslag om at etablere en udviklingsbank i Centraleuropa sammen med de øvrige V4-medlemmer, Tjekkiet og Slovakiet. ota

 

Share This