Ad

Polen og EU-valget, sidste meningsmåling

Den polske by Wroclaw Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: At dømme efter den sidste meningsmåliung fra Kantar instituttet bliver der tale om næsten dødt løb i Polen mellem på den ene side Den Europæiske Koalition, en sammenslutning af pro-EU partier og grupper, og på den anden side Forenet Højre med Lov og Retfærdighedspartiet som det stærkeste enkeltparti. Europæisk Koalition står til at få 36 pct., Forenet Højre til 35 pct.

Robert Biedrons parti “Wiosna” (“Forår”) vil opnå 10 pct. og Korwin’s ekstremt populistiske “Konvent” 8 pct. Hverken Kukiz-15 (3 pct.) og det socialdemokratiske Razem (1 pct.) klarer spærregrænsen. Målingen viser, at det især er de unge vælgere mellem 18 og 24 år, der stemmer på Korwins parti, de ældre og veluddannede derimod stemmer stemmer i højere grad på Europæisk Koalition.

Demokratisk Koalition har særlig mange stemmer i de største byer, Warszawa, Gdansk, Lodz. Krakow og Poznan, her må Forenet Højre og Lov og Retfærddighhedspartiet nøjes med mellem 23-28 pct. Meget vigtig er stemmedeltagelsen. 60-62 pct. af de ældre og veluddannede agter iflg. målingen at gå til stemmeurnerne, hvilket er klart over gennemsnittet. En høj stemmedeltagelse blandt ældre og veluddannede bosiddende i de større byer vil være til fordel for Europæisk Koalition. søren.riishøj