Polen indfører nye corona-restriktioner

Foto:Pixabay

Af Michael Hardenfelt

Polen: Antallet af corona-ramte tordner opad med pt. omkring 20.000 registrerede syge og 500 personer, som dagligt dør med corona. Situationen i Polen er imidlertid noget værre end i andre vesteuropæiske lande. Kun lidt over halvdelen af befolkningen er vaccineret i Polen, og selv om regeringen officielt opfordrer folk til at lade sig vaccinere, ligger det i kortene, at det er folks eget personlige valg, og at man har respekt for polakkernes oprørske sindelag i forhold til statskontrol. Det er en melding, som særligt accepteres med tilfredshed hos regeringens tilhængere, hvor det største antal anti-vaxere befinder sig.

Men der er da mobile vaccinationscentre rundt omkring, mulighederne er der, men der er ikke noget tryk på. Da jeg forledes fik mit 3. stik, tog det ikke mere end 20 minutter fra jeg ankom til jeg gik. Den lave vaccinationsrate betyder også, at overdødeligheden i Polen nu er langt større end i Vesteuropa generelt, hvor dødstallene er langt lavere end i Polen. Det har givet pres på hospitalsvæsnet, nye nødhospitaler er blevet genåbnet, og krisestemningen er ved at sætte ind, selv uden hjælp fra nye sydafrikanske varianter.

De nye restriktioner begrænser et tilladt antal gæster på restauranter, cafeer og i kirker fra 75% af pladserne til 50% – dog sådan, at vaccinerede ikke tælles med. Problemet er bare, at regeringen er angste for at provokere anti-vaxerne, og derfor ikke har indført lovgivning, som giver virksomhederne lov til at tjekke corona-certifikater. Ud over selve frygten for vælgerne tæller det også med, at 15-20 parlamentsmedlemmer fra regeringsfraktionen er hardliner anti-vaxere, og såkaldt ”diskriminering” af ikke vaccinerede kan simpelt hen være livstruende for regeringen. Alligevel har regeringen for nylig forsøgt sig med forsigtige samtaler med oppositionen om gennemførelse af b.la. retten til at arbejdsgivere får lov til at tjekke, om personalet er vaccineret.

Et sådant projekt ligger i øjeblikket i parlamentet, men det ser for øjeblikket ikke ud til at restauranter og præster får lignende muligheder, og uden dem vil forespørgsler om corona-pas nok resultere i aggressive reaktioner fra ikke-vaccinerede. Begrænsningerne i belægningen kommer her i december, som traditionelt er restauranternes bedste årstid, specielt for de spisesteder, der ikke ligger i deciderede ferieområder. Det bliver dyrt, og det skal da lige nævnes, at julen også er den periode, hvor der sælges flest billetter i kirkerne.

Share This