Polen i retning af Polexit?

Illustrationsfoto: MOs810

Polen: Gårsdagens beslutning af den polske forfatningsdomstol bliver flittigt kommenteret i tyske medier. Ifølge Deutsche Welle (DW) er den polske opposition og et stort antal eksperter rystede, mens den polske nationalkonservative regering under ledelse af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er tilfreds. “Forfatningsdomstolen, der nu har taget stilling til et følsomt spørgsmål, står selv over for en mistanke, da dens bemanding er blevet ændret i strid med reglerne,” skriver DW.

Süddeutsche Zeitung kalder den polske dom for et angreb mod EU. “Forfatningsdomstolen i Warszawa afgjorde, som den autoritære regering har ønsket – imod EU -traktaterne,” skriver avisen. Dommens resultat var ifølge avisen forventet. “Og hvad vil Bruxelles nu gøre? Næppe noget særligt. Siden 2015 har Bruxelles og Berlin blot set til, at Polen afvikler retsstaten, skriver Süddeutsche Zeitung.

Süddeutsche Zeitung ser suspendering af ​​milliarder af euro fra EU -coronavirushjælp som en måde at lægge pres på Warszawa for at afhjælpe mangler i retsstaten.

“Desværre tyder tidligere erfaringer og meddelelser på, at EU igen stille sig tilfreds med kun kosmetiske indrømmelser,” skriver avisen.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) omtaler også genopretningsfonden efter covid-19-pandemien.

“Det faktum, at Polen er en af ​​de største modtagere af coronavirushjælp, er blevet rost af den polske regering og set som succes af regeringens hårde skridt i EU. Pengene bliver nu grundlaget for et omfattende socialt program, der kan hjælpe PiS med at vinde parlamentsvalget i 2023, ”skriver avisen.

En række tyske medier, herunder FAZ og Der Tagesspiegel, mener, at Polen har taget endnu et skridt imod at forlade EU. “Den polske regering ønsker at ødelægge EU’s retsorden og bevæger sig i retning af retlig polexit,” skriver Der Tagesspiegel.

Share This