Polen fortsætter kravet om 850 milliarder dollars i krigserstatning fra Tyskland

Rynek i Warszawa i 1945 Foto: Wikimedia

Polen: Polens krav om krigsskadeerstatning fra Tyskland begynder at tage form. Formand for udvalget nedsat af den polske regering for at undersøge mulighederne for krigsskadestatning fra Tyskland, Arkadiusz Mularczyk oplyser, at man Polen regner med at være klar med kravet om krigskadeerstatning  på 80-års dagen for besættelsen den 1. september 2019. Det siger han til Reuters.

Ifølge Mularczyk  bliver beløbet, Polen vil kræve af Tyskland på omkring 850 milliarder dollars (omtrent fem billioner danske kroner), sådan som Polen har meldt ud tidligere.

”Ikke nok med at Polen mistede millioner af borgere som blevet myrdet, men landet blev også ødelagt på en helt uhørlig brutal måde, siger han til Reuters.

Det skønnes at mere end seks millioner polakker mistede livet under besættelsen, heraf tre millioner jøder. Krigen var desuden grunden til omfattende ødelæggelser af landet i de seks år Nazitysklands besættelse varede. Hovedstaden Warszawa blev efter Warszawa opstanden i 1944 mere eller mindre totalt ødelagt af tyskerne. Mere end en million polakker blev sendt på tvangsarbejde i Tyskland under krigen.

”Vi taler om et enormt men ganske retfærdigt erstatnings krav. Vi taler om total ødelæggelse af byer og infrastruktur i så uhørt grad at det satte Polen tilbage i mange år og ødelagde vores potentiale for udvikling, siger Arkadiusz Mularczyk til The Times of Israel. 

Tyskland har flere gange afvist at betale krigserstatning til Polen, da man betragter sagen som allerede afgjort mellem Polen og Tyskland i 1953 , hvor den Polske Folkerepublik frasagde sig erstatning. Tyskland har dog betalt erstatning til enkelte polakker, som har krævet erstatning for fx tvangsarbejde eller for at været forsøgskaniner under såkaldte medicinske forsøg i Kz-lejre under krigen.

Polens nuværendee regering har dog argumenteret med, at Polen i 1953 ikke var en selvstændig nation men en satellitstat af Sovjetunionen. je


Share This