Kommentar: Polen bør være tilfreds med den tyske ”jernlady”

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU 

Polen: Den polske regering må være tilfreds med de seneste delstatsvalg i Tyskland og udsigten til en valgsejr for ”jernlady” Angela Merkels CDU ved forbundsdagsvalget. Det skriver Bartosz W. Wielinski i ”Gazeta Wyborcza”.

SPDs kanslerkandidat Martin Schulz er kendt for sin støtte til Frankrigs nye præsident Emmanuel Macron, der som Schulz står for den hårde linje over for de lande i øst, der bryder ”europæiske værdier”, fx i spørgsmålet om flygtningekvoter, medier og domstole.

Merkel er, skriver Wielinski, mere tålmodig og imødekommende end Schulz. To gange har hun holdt møder med Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski og endnu flere med ministerpræsident Beata Szydlo. Hun går langt for at undgå at kritisere den polske regering offentligt og lægger en dæmper på Kommissionen, når det gælder indførelse af sanktioner over for landet.

Modsat mener Macron og Schulz, at Polen (og Ungarn) bevæger sig i en autoritær retning, og at det må få konsekvenser.

Europaparlamentet havde for få dage Ungarn på dagsordenen, og flertallet ønskede her at gå videre i proceduren iflg. Lissabon-traktatens par.7, hvorefter et medlemsland kan påføres sanktioner økonomisk og via fratagelse af stemmeret i EU, hvis det bryder grundlæggende europæiske værdier.

Selve gennemførelsen af sanktionerne kræver enstemmighed, og det er ikke muligt. Ud over Polen og Ungarn har også Tjekkiet ytret sig kritisk over for at bruge sanktionsvåbnet fuldt ud. Uden tvivl vil også Slovakiet modsætte sig brugen af par.7.

Share This