Overraskende drejning i tysk valgkamp

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Tysk valgkamp tager overraskende drejning. SPD fører klart, og nu er der mulighed for en rød-rød-grøn regering, men Merkel advarer

Hvad der for tre måneder siden virkede umuligt, kan nu blive en realitet efter valget den 26. september. Det socialdemokratiske parti SPD, som af mange var dømt til undergang, har rejst sig og dermed overhalet både CDU og De Grønne i meningsmålingerne.

Indtil nu havde man forventet, at en kommende regering primært ville bestå af CDU/CSU og De Grønne, men nu tegner der sig et muligt flertal med en socialdemokratisk ledet regering sammen med De Grønne og Die Linke på den alleryderste venstrefløj.

SPD‘s kanslerkandidat Olaf Scholz fører klart som tyskernes foretrukne kanslerkandidat foran De Grønnes Annalena Baerbock og Armin Laschet fra CDU, som er helt i bund. Dog er Markus Söder fra CSU mere populær end Laschet, men partiledelsen valgte i sin tid Laschet som kanslerkandidat.

Senest har den afgående kansler Angela Merkel blandet sig i valgkampen og pointeret, at CDU aldrig ville danne en regering sammen med Die Linke.

Det vil den „konservative“ socialdemokrat og nuværende finansminister Olaf Scholz egentlig heller ikke. Men han er presset af baglandet, som dybest set ikke bakker ham op. Ledelsen i SPD er klart for en rød-rød-grøn regering, men det er størsteparten af vælgerne ikke. Og kuriøst nok skyldes SPD‘s fremgang udelukkende Olaf Scholz, selv om han ikke repræsenterer partiets officielle kurs.   

Målinger viser, at størstedelen af de yngre vælgere ønsker en såkaldt ampel-regering eller lyskurv (rød, grøn. gul) med det liberale parti FDP sammen med SPD og De Grønne. Men her er der meget langt mellem FDP og De Grønne politisk set.

En egentlig sejrherre efter valget finder vi næppe. Det er blevet kaldt det mest  spændende valg i nyere tysk historie. Og meget tyder på, at FDP, som ligger på omkring 12 procent, kan blive „kanslermagere“. Det afhænger af, hvem partiet peger på som leder af en kommende regering, som efter al sandsynlighed vil komme til at bestå af tre partier.

Reelt er der fem mulige koalitionsmuligheder. De tre første, som vil blive afprøvet efter valget, er følgende:

En rød-rød-grøn regering med SPD, De Grønne og Die Linke.

En „Ampel“ hen over midten med SPD, FDP og De Grønne.

En „Jamaica“ med CDU/CSU, FDP og De Grønne.

Regeringsdannelsen forventes at tage lang tid, og hvis de tre

nævnte koalitionsmuligheder går i vasken, er der to andre muligheder tilbage.


En „Deutschland-koalition“ med SPD, CDU/CSU og FDP.

Eller en såkaldt „Kenya-koalition“ opkaldt efter Kenyas flag bestående

af CDU/CSU, SPD og De Grønne. 

Share This