Overborgmester i Budapest stoler ikke på Orbán, og flere V4-borgmestre bakker ham op

Gergely Karácsony Foto-Elekes-Andor

Af Michael Skovgaard

Ungarn: Ifølge Budapests overborgmester Gergely Karácsony vil den siddende regering under ledelse af Victor Orbán ikke medvirke til en dialog om, hvordan de 7 mia. euro fra EU‘s genopretningsfond skal fordeles og bruges – det skriver „Hungary Today“.

Overborgmesteren, som tilhører det lille grønne oppositionsparti Dialog for Ungarn (Párbeszéd Magyarországért), sagde, at pengene fra EU også skal bruges på projekter som bæredygtighed, social retfærdighed og digitalisering.

Karácsony præciserede, at det er et krav fra EU‘s side, at Orbán fremsender et dokument til EU, hvor han redegør for, hvordan pengene bliver fordelt i samarbejde med lokale myndigheder, fagforeninger og NGO‘er, og ifølge overborgmesteren er det ikke sket.  

Karácsony hævder, at den siddende regering udelukker byer, som er ledet af oppositionen, fra drøftelser om fordelingen af pengene. Dermed er millioner af ungareres skæbne lagt i hænderne på Orbáns politiske spil.

Overborgmesteren har udsendt en fælles erklæring sammen med overborgmestrene i Prag, Bratislava og Warszawa, hvor det hedder, at de siddende centralregeringer i disse lande ikke i tilstrækkelig grad inddrager lokalregeringer i drøftelser om brug af EU-midlerne.

Borgmestrene kræver, at EU sørger for en garanti for, at midlerne brugt i overensstemmelse med EU‘s krav, før de bliver udbetalt.

Share This