Østrig bekræfter idéen om modtagecentre for migranter uden for EU

Migranter i transitlejren Slavonski Brod i 2015 Foto: Ota Tiefenböck

Migrantkrisen: Migranter og flygtninge som søger beskyttelse på grund af krig og fattigdom kan fremover blive opsamlet i ”ikke attraktive” modtagecentre, som ikke er på “migranternes eller menneskesmuglernes fortrukne destination”. En gruppe EU lande, ”Østrig, Danmark og en mindre gruppe af EU’s medlemslande” arbejder ifølge Østrigs kansler Sebastian Kurz på at fremme denne løsning af migrantkrisen, skriver EU Observer.

Ifølge Sebastian Kurz skal modtagecentre uden for EU hindre ”handel med asyl”.

”Mennesker ankommer til Europa illegalt over flere lande, så de vælger det land, hvor de ønsker at søge asyl. Sådan skal det ikke være, siger Sebastian Kurz.

EU lederne skal diskutere reformer af asylsystemet på et topmøde sidst i juni, men det kommende østrigske EU formandskab forventer ikke, at landene kan blive enige om en løsning af krisen. Det kommende østrigske formandskab vil derfor have reformen som sin største prioritet.

Idéen om opsamlingscentre uden for EU støtter ligeledes Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i sidste uge nævnte oprettelse af denne type modtagecentre.

”Det skal være i et land, som ikke er på migranternes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinationer, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Ligeledes Europa Kommissionens formand Jean-Claude Juncker har ifølge EU Observer udtalt sig om idéen om modtagelsescentre uden for EU. Ifølge ham er problematikken ikke en sag Europa Kommissionen skal bestemme, men derimod en sag medlemslandene selv skal bestemme.

”Det er ikke min opgave at være imod dette østrigske initiativ, siger han. ota

Share This