Orbán på „fredsmission“ hos Putin på vegne af EU

Foto: Kremlin

Af Michael Skovgaard

Ungarn/Rusland: „Ingen EU-regeringschefer ønsker en krig.“ Det sagde Ungarns premierminister efter mødet med Putin tirsdag i Moskva ifølge Hungary Today.

„Mit besøg i Moskva er en slags fredsmission. Jeg vil gerne understrege, at ingen regeringsledere i EU eller medlemslande som sådan ønsker en krig“, sagde Orbán efter mødet ifølge det russiske telegrambureau TASS.

„Vi søger politiske løsninger og aftaler, som er til gensidig fordel for begge parter“, lød det videre. Og Orbán sagde for egen regning, at EU åben for en „fornuftig“ aftale.

Forud for mødet havde Kremls talsmand Dmitri Peskov rost Ungarns og Orbáns uafhængighed med hensyn til interesser og valg af „venner“. Og han roste endvidere det russisk-ungarske økonomiske samarbejde samt det ungarske engagement i produktionen af Sputnik-vaccinen.

Orbán lagde ud med at sige, at han havde truffet Putin 12 gange i løbet af de seneste 13 år, og at de to statsledere har den længste fælles historie, når det gælder forholdet mellem EU og Rusland.

Orbán tilføjede, at stort set ingen af hans tidligere regeringschefkolleger i EU længere har en afgørende rolle i EU.

En gaskontrakt er til forhandling, og Ungarn tilstræber en langtidskontrakt med Rusland, som vil sikre landets stabilitet frem til 2036. Putin tilføjede, at Ungarn vil få mulighed for at købe gas til langt under markedsprisen.

Orbán takkede Putin for Sputnik-vaccinen, som 900.000 ungarere nu har fået. Og trods svære tider har 2021 været  det mest succesrige år for det russisk-ungarske samarbejde, lød det videre fra Orbán.

Orbán nævnte også det kommende valg i Ungarn i april, hvor han føler sig sikker på at vinde. Og han understregede, at han vil se frem til at samarbejde med Rusland mange år ud i fremtiden.  

Med hensyn til Ukraine betonede Putin, at Moskva allerede har sendt forslag vedrørende den internationale sikkerhed til NATO og USA. Og han tilføjede, at han meget gerne vil udveksle synspunkter med Orbán og holde Ungarn løbende orienteret om processen.

Share This