Orbán på besøg i Wien. Ungarn og Østrig enige om afgørende punkter

Viktor Orbán Foto: European People’s Party

Af Michael Skovgaard

Ungarn/Østrig: Tirsdag var Ungarns premierminister Viktor Orbán på officielt besøg i Wien hos Østrigs kansler Karl Nehammer. På dagsordenen var krigen i Ukraine, sanktioner, illegal immigration og ikke mindst Orbáns omdiskuterede tale i Rumænien – det skriver ungarske Remix News.

Under den efterfølgende pressekonference sagde Orbán, at selv om der er mindre uoverensstemmelser, er de to lande enige med hensyn til immigration, sanktioner og afhængighed af gas.

Nehammer roste det „dybe venskab“ mellem de to lande og erklærede, at Ungarn er en vigtig geo-strategisk partner for Østrig. Han delte også Orbáns kritik af Europa-Kommissionen, “som melder en masse ud, men reelt ikke får gennemført ret meget”. Han slog også fast, at Østrig ikke vil gå med til en embargo mod russisk gas. Den østrigske kansler sagde endvidere, at både den tyske og østrigske industri er så afhængig af russisk gas, at en embargo vil føre til massearbejdsløshed. Begge statsledere slog fast, at sanktionerne mod Rusland  ikke har den ønskede virkning, og at de skader mere, end de gavner. 

Atomkraft er et af de områder, hvor der er en vis uenighed. Orbán pegede på, at Østrig i modsætning har muligheder for hydroelektrisk energi i kraft af landets bjerge og floder, men at Ungarn vil stille sikkerhedsmæssige garantier med hensyn til kommende værker i landet. 

Det var ventet, at Orbán ville blive mødt med demonstrationer efter den famøse tale. Det blev også tilfældet ifølge tyske Tagesschau. 

Share This