Ad

Orbán erklærer sejr ved EU topmøde

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Ungarn/Polen: Tirsdag morgen blev EU lederne enige om det kommende EU budget og EU genopretningspakke. Nogle påpeger, at den endelige tekst, som blev godkendt af alle 27 stater, er vag og at der vil gå en tid med at afklare, hvad enkelte formuleringer egentlig betyder i praksis. Ungarske regeringsvenlige medier betegner aftalen som en sejr for Ungarn, da aftalen øger mængden af penge til Ungarn og fjerner den mekanisme, der ville gøre den betinget af overholdelse af retsstatsprincipperne.

Ifølge Magyar Nemzet var det eneste, hvor Orbán ikke fik gennemført, hvad han ønskede, at det ikke lykkedes ham at gennemføre en ny bestemmelse for NGO`er som ifølge ham i virkeligheden fungerer som politiske partier. Orbán erklærer dog, at han ikke vil opgive dette krav i fremtiden.

Viktor Orbán afholdt pressemøde tirsdag morgen sammen med den polske premierminister Mateusz Morawiecki. Begge roser de den godkendte tekst. Orbán beskrev mødet som ” 92 timers arbejde, 12 timers hvile, 0 timers sjovt”, men ellers er han glad for resultaterne. Pressemødet foregik på polsk og engelsk i positiv atmosfære på den polske ambassade i Bruxelles.

Orbán begyndte med ordene om, at “alle i Europa, der har styr på matematik, gerne vil være polakker”. Polen vil tjene enormt mange penge (125 milliarder EUR red.), mener Orbán. I modsætning til Sydøuropa har Polen ikke akut brug for at redde økonomien, men kan bruge pengene til videreudvikling og modernisering. Han hylder Morawiecki som en yderst dygtig leder fra Visegrad V4, og han lavede også sjov med hans økonomiske uddannelse og erfaring fra styring af en bank og senere finansministeriet. 

“Mateusz kom ind i rummet og tog afsted med endnu flere penge, jeg ved ikke, hvordan han gjorde det,” siger Orbán, at der bl.a. nævnte udviklingsmidler til de østlige regioner i Polen. Fem fattigere regioner i Polen og fire i Ungarn får ifølge aftalen ekstra midler til udvikling.

Ifølge Orbán fik Ungarn over tre milliarder euro mere end man havde regnet med, det er derfor  “ikke kun polske borgere der kan være tilfredse, men også ungarske”. 

Viktor Orbán mener, at han opfyldte omkring 80 procent af de krav han forpligtede sig til over for det ungarske parlament. Ifølge ham ville emner, der endnu ikke er afklarede, blive diskuteret på det næste møde i Det Europæiske Råd.

Orbán understreger, at han kæmpede også for Vestbalkanlandene, finansiering af udvidelsespolitik af landene på Balkan er da også blevet en del af budgettet. Ungarn er en langsigtet tilhænger af integrationen af Balkan i EU. Ifølge Orbán har EU mere brug for Serbien, end Serbien har brug for EU, fordi andre store geopolitiske spillere er interesserede i Vestbalkan.

Ifølge Orbán er den nuværende form for aftalen “et symbol på, at hvis vi holder sammen, er der ingen fjende, der kan splitte os. Vi formåede ikke kun at få en ordentlig sum penge, men vi beskyttede også vores nationers stolthed og gjorde det klart, at det ikke er acceptabelt, at nogen – især ikke dem, der bare har arvet deres retsstat – kritiserer os, der kæmpede for frihed. Vi kæmpede imod det kommunistiske regime i retsstatens navn, så det er uacceptabelt, at vi skal belæres.” 

Ifølge hans ord lykkedes det ham at forhindre, at der skabes en ny juridisk mekanisme, men det betyder ikke, at retsstatsprincipperne ikke længere bliver et emne. Han fik angiveligt et løfte fra Tyskland om, at sagsbehandlingen i henhold til artikel 7 mod Ungarn vil blive afsluttet under det tyske formandskab. ota