Østrig, Ruslands “alpine fæstning”

Alexander Schallenberg Foto: IAEA Imagebank

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Østrig: At være et neutralt land er for Østrig ikke kun politik, også forbundet med business. Hundreder af østrigske virksomheder, 2/3 af samtlige, har valgt at blive i Rusland også efter den russiske invasion af Ukraine. Blandt de største finder vi energiselskabet OMV og banker, deriblandt Raffeisen. Rusland har investeret for 25 mia. dollar i Østrig, er største udenlandske udenlandske investor efter Tyskland.

Østrig støtter ikke Ruslands krig, men agter ikke at bryde de politiske og økonomiske forbindelser til Moskva. Landet yder stor humanitær bistand til Ukraine, har godkendt EUs sanktioner og kritiseret Putin, men fastholder “behind the scenes” de politiske og økonomiske forbindelser. Som den første vestlige leder rejste Karl Nehammer (via Kiev) i april sidste år til Moskva for at møde Putin “face to face”.

Østrig vil gerne agere fredsmægler og har også en lang tradition for at optræde i den rolle. Gennem årtier har Wien været mødested for vigtige internationale forhandlinger. Alexander Schallenberg, Østrigs udenrigsminister, slår fast, at Østrigs udenrigs- og sikkerhedspolitik er og har været rationel med rødder i fortiden. Under den gamle kolde krig var Østrig brobygger mellem øst og vest. Dengang blev  “østrigficering”, dvs. alliancefrihed ikke betragtet negativt.

Østrig modarbejder ikke sammenholdet i EU, tværtimod, lyder det fra Wien. Østrig er et eksport afhængigt land, placeret i centrum af Europa og er fortaler for fredelig sameksistens. Den østrigske regering har eksempelvis advaret mod at udelukke Rusland fra OSCE, der har base i Wien.

Opbakningen til den neutrale linje har bred politisk opbakning. Frihedspartiet, lige nu det største parti iflg. meningsmålingerne, vil afskaffe alle sanktioner mod Rusland. Østrig fik neutral status tilbage  i 1955, modtog et stort antal ungarske flygtninge i 1956 og indtog en nøglerolle i 1989 omkring murens fald.

Flere eks-toppolitikere har fået job i russiske selskaber. Hans Jorg Schelling, finansminister frem til 2017, blev rådgiver for Gazprom. Tysklands Gerhard Schrøder har altså ikke været den eneste. Som omtalt i mreast.dk støtter flertallet af slovakkerne et langt stykke den politik, Østrig har valgt. Men indtil nu har regeringen og præsidenten (Zuzana Caputova) ført pro-atlantisk politik. Det kan blive anderledes efter valget i september.

Share This