Nye uroligheder i Stuttgart, Grøn overborgmester tager bladet fra munden

Urolighederne i Stuttgart Foto: Youtube

Af Michael Skovgaard 

Tyskland: Weekenden bød på nye uroligheder i den sydtyske storby Stuttgart med flere kvæstede demonstranter og politifolk.

Urolighederne startede den 21. juni, hvor grupperinger af unge gik løs på politiet og smadrede forretninger i byens centrum og anrettede skader for et millionbeløb. Dengang lød det fra byens grønne borgmester Fritz Kuhn, at det var unge fra byens „party-scene“, som kammede over på grund af corona-restriktionerne. Siden har der været uroligheder stort set hver weekend.

Det har siden været genstand for en heftig debat, hvor blandt andet politiet har forsøgt at gennemhulle den officielle forklaring om, hvem gerningsmændene og demonstranterne reelt er. Det handler især om, hvorvidt man skal røbe gerningsmændenes etnicitet – en debat, der præger Tyskland i lige så høj grad som Danmark og resten af Europa.

Senest har en af Tysklands mest omstridte politikere taget bladet fra munden. Boris Palmer er overborgmester i universitetsbyen Tübingen i delstaten Baden-Württemberg, hvor Stuttgart er hovedstaden.

Boris Palmer tilhører den realpolitiske fløj i partiet De Grønne, som er delt op i „realo‘er“ og „fundi‘er“ – oversat betyder det realpolitikere og fundamentalister. Netop den realpolitiske fløj står stærkt i den sydtyske delstat, hvor Winfried Kretschmann er ministerpræsident i en koalition med CDU.  

Den sydtyske grønne overborgmester har især gjort sig bemærket ved at udtale ting, som strider mod den officielle partilinje, og dermed har han pådraget sig vrede især fra De Grønnes fraktion i Berlin, som i høj grad er domineret af „fundi‘erne“. Senest har man forsøgt at ekskludere Palmer fra partiet, men det er endnu ikke lykkedes.

Senest tog Boris Palmer bladet fra munden i et interview i det konservative tyske ugemagasin „Tichys Einblick“, hvor han sagde følgende:

„De unge ballademagere tilhører helt klart ikke byens festmiljø.

Enhver kan se, at det handler om unge med indvandrerbaggrund, for hvem politiet er hovedfjenden. Det fremgår klart af fotos og videoer fra optøjerne.“

Ifølge Palmer hersker der et tabu, når det gælder gerningsmændenes etniske oprindelse. Og det er ikke god tone at nævne dette faktum, selv om alle kan se det.

„Nok skal man ikke generalisere, men omvendt skal man heller ikke lukke øjnene for, hvad der rent faktisk sker“, lød det videre fra Palmer. „Hvis man taler med politifolk, hører man, at de unge i indvandrermiljøer har mistet al respekt for ordensmagten. De spytter gerne på politiet i stedet for at følge anvisninger og har ingen respekt vel vidende, at de næppe vil blive straffet for deres handlinger.“  

Hovedparten af de 24 anholdte i aldersgruppen 16-33 år efter de første uroligheder kom fra andre lande. De var fra Tyskland, Kroatien, Irak, Portugal og Letland ifølge mediet SWP. Flere af de anholdte tyske statsborgere har indvandrerbaggrund, men det bliver ikke nævnt i de ledende tyske medier.


Share This