Nye spændinger i Kosovo, serbisk militær i øget kampberedskab

Den hovedsageligt serbisk by Gracanica i Kosovo Foto: Ota Tiefenböck

Serbien/Kosovo: Serbien har sat en del af hæren i kampberedskab, skriver RTS, som henviser til den serbiske forsvarsminister Nebojša Stefanović.

I mandags besatte særlige enheder fra Kosovo -politiet grænseovergangene Jarinje og Brnjak, som er en del af Kosovo, der hovedsageligt er beboet af serbere, hvor Pristina kun har begrænset indflydelse. Kosovo myndigheder byttede serbiske nummerplader af Kosovo serbernes køretøjer til Kosovo registreringsplader og serbiske registreringsplader fra Serbien, til midlertidige Kosovo -mærker. Ifølge Kosovo indenrigsministerium er der udstedt mere end 6.300 sådanne midlertidige mærker siden mandag.

Ifølge Stefanović er det serbiske militær i byerne Nový Pazar og Raška, dvs. byer nær grænsen til Kosovo i øget kampberedskabet. Ifølge ham ønsker den serbiske stat at sende en klar besked om, at den ikke vil tillade en “pogrom af den serbiske nation”.

“Vores hær provokerer ikke, men den er klar til at beskytte mennesker, hvis der sker noget, der truer deres liv,” sagde forsvarsministeren.

Pristinas træk fremkaldte en vred reaktion fra Kosovo -serbere, der blokerer lastbiler ved grænsen. Der er ifølge en erklæring fra Kosovo politi oprettet flere barrikader i det nordlige Kosovo.

Kosovo hævder, at den nye grænseforanstaltning sikrer ligebehandling af borgere i begge lande, da serbisk politi udskifter Kosovo køretøjers nummerplader, når de ankommer til Serbien.

Beograd anerkender ikke Kosovo som en uafhængig stat og anser grænsen, der adskiller Serbien fra den tidligere sydlige provins, som midlertidig.

Onsdag opfordrede Kosovos premierminister Albin Kurti Serbien til forhandling. Den serbiske præsident Aleksandar Vučić afviser. Ifølge ham forsøger Kosovo blot at tvinge Serbien til at anerkende Kosovos uafhængighed. ota

Share This