Ad

Nye film fra Estland, Letland og Litauen vises i Aarhus

Estland/Letland/Litauen: For tredje år i træk kommer Baltic Frames Filmfestival med nye film fra de tre baltiske lande til Aarhus. Baltic Frames 2018, som begynder i morgen byder bl.a. på den prisbelønnede litauiske cykeldokumentar ”Wonderful Losers” med danske Chris Anker Sørensen, den lettiske dokumentar ”Liberation Day” om verdens første rockkoncert i Nordkorea samt den kulsorte estiske spillefilm ”November”, der bedst kan beskrives som Brødrene Grimm på syre.

Baltic Frames præsenterer det brede spektrum af film, der produceres netop nu i Baltikum, og som ifølge festivalen alle rummer gudesmukt billedsprog og overraskende personskildringer. Festivalen er særligt dedikeret til den poetiske dokumentarfilmtradition i de baltiske lande. Det er en unik måde at skabe film, hvor rørende og smukke historier fortælles ud fra devisen ”show it, don’t tell it” – som den legendariske instruktør Herz Frank har udtrykt det.

For 100 år siden, i 1918, kunne Estland, Letland og Litauen for første gang erklære sig selvstændige stater. Filmfestivalen Baltic Frames 2018 er en dansk markering af dette vigtige jubilæum for tre lande, der de seneste 100 år har gennemlevet radikale omvæltninger. Et konstant element i de tre landes udvikling har været fornemme filmtraditioner, der også helt aktuelt fostrer medrivende og nyskabende produktioner.

Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen står bag Baltic Frames, som igen i år giver danskerne mulighed for at opleve de nyeste filmproduktioner fra de tre lande. Festivalen foregår som tidligere i Aarhus-biografen Øst for Paradis, og i år også debatarrangementet Trends in Baltic cinema and the connection to Denmark i Domes of Vision.

Senere på måneden afholdes festivalen over 14 dage på Cinemateket i København.

Baltic Frames 2018 sker i samarbejde med den danske ambassader i de tre baltiske lande, og de nationale filminstitutter med støtte fra de tre baltiske ambassader i Danmark. ota

Følg festivalen på facebook. og køb billetter på Øst for Paradis.