Ny handelskrig truer. Tyskland og Frankrig uenige om USA‘s kurs, som kan ramme hele Europa

Capitol i Washington Foto: Kmccoy

Af Michael Skovgaard

EU: Frankrig vil byde USA trods på grund af af nyt støtteprogram, men Tyskland vil undgå konflikt – det skriver Berliner Zeitung og andre medier. Måske har EU kurs mod en ny krise efter et møde mellem den tyske kansler Olaf Scholz og Frankrigs premierminister Elisabeth Borne. Anledningen er et nyt udspil fra USA‘s regering for at bekæmpe inflationen. Den nye „Inflation Reduction Act“ IRA træder i kraft 1. januar 2023.

Ifølge IRA skal der pumpes 369 mia. dollar ind i virksomheder, som producerer i USA. Således vil det blive gunstigere for europæiske bilfabrikker at flytte dele af produktionen til USA, som i forvejen har langt lavere energipriser end Europa, hvor priserne nærmest er eksploderet.

IRA skal især støtte grøn teknologi i form af bl. a. elbiler. Tesla og Ford står tll at profitere, mens BMW, Renault og andre skal flytte produktionen fra Europa til USA for at forblive konkurrencedygtige. Ifølge Financial Times er flere store europæiske virksomheder i gang med udflytningsplaner.

Fra fransk side er der vrede, og USA bliver beskyldt for protektionisme i stil med Kina. Og præsident Macron har foreslået en „køb europæisk kampagne“, som modtræk til den nye amerikanske lov for at bevare arbejdspladseri Europa.

Flere europæiske bilmærker producerer i stor stil i østlande eller har underleverandører derfra. Hvis store dele af produktionen flyttes til USA, vil det formodentlig koste mange arbejdspladser i disse lande.

Ifølge Bloomberg er Tyskland mere tilbageholdende, da man ikke vil forværre forholdet til USA set i lyset af krigen i Ukraine. Frankrig lader dog til at have støtte i EU. Ifølge Politico har en højtstående kilde udtalt, at USA i høj grad nyder godt af krigen, fordi landet kan levere mere gas til højere priser og sælge flere våben.

Et andet problem for EU-landene er, at økonomien er sat under pres som følge af corona-epidemien, hjælpepakker for at afbrøde de høje energipriser, udgifter som følge af migration og militær hjælp til Ukraine. Dertil kommer en mulig genopbygning af Ukraine, som sandsynligvis også skal medfinansieres af EU.

Læs også: Søren Riishøjs artikel om emnet.

Share This