Nordmakedonien tættere på EU medlemskab

Nordmakedoniens hovedstad Skopje Foto: Ota Tiefenböck


Nordmakedonien: Efter tre dages hidsige debatter vedtog et flertal i det nordmakedonske parlament 16.juli at støtte det franske kompromis forslag om optagelse i EU. Iflg. forslaget skal .forfatningen ændres, sådan at det bulgarske mindretal bliver anerkendt, og at andre stridspunkter bliver klaret, herunder at Bulgarien anerkender det nordmakedonske sprog.

Flertallet i parlamentet var ikke stort. Ud af parlamentets 120 medlemmer stemte 68 for. Modstanderne kalder det franske forslag “nationalt forræderi”. Uden for parlamentet demonstrerede flere tusinder imod forslaget.  Ministerpræsident Dimitar Kovachevski tror, at optagelsesforhandlingerne kan begynde snart. EU Kommissionens forkvinde Ursula von der Leyen har sagt det samme. Kovachevski ser frem til, at Makedonien langt om længe kan blive en del af “den europæiske familie”, og at det makedonske sprog vil kunne høres på officielle møder.

Navnet Nordmakedonien har også sin særlige historie. Både Grækenland og Bulgarien har nægtet at anerkende navnet Makedonien. Bulgarien vil nøje følge de videre forhandlinger. At der er kommet mere gang i EUs optagelsesforhandlinger med landene på Vestbalkan skyldes i høj grad krigen i Ukraine og ønsket om at begrænse Ruslands (og Kinas) indflydelse i området.

Share This