Nord Stream 2, efter valget i Tyskland, en ny global energikrise er brudt ud

North Stream 2 Foto: Samuel Bailey

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Tyskland: Som tidligere omtalt i mreast.dk er Nord Stream 2 gasledningen nu helt færdig og i princippet klar til brug. Men modstandere af projektet vil uden tvivl på forskellig vis forsøge at ”begrave” projektet fx via brug af retssystemet, forhaling af certifikationsprocessen og fortsatte amerikanske sanktioner rettet mod firmaer, der er med i projektet. Det skriver russiske medier bl.a. ”Izvestia” og ”Rossiyskaya Gazeta”, og de er ikke alene i det synspunkt.

Repræsentanternes Hus i USA har, uanset Bidens aftaler med Merkel, godkendt et forsvarsbudget, som tillader at sanktionere virksomheder og enkeltpersoner, der på den eller anden måde er involveret i Nord Stream 2. De bliver forhindret i at drive virksomhed i USA og deres formuer anbragt i amerikanske banker indefryses. Den lovgivning bliver sværere at praktisere, nu hvor Nord Stream 2 er færdigbygget.

Nord Stream 2 er allerede blevet 1 ½ år forsinket. Det tyske valg er som bekendt overstået. De Grønne der sandsynligvis kommer med i den kommende tysk regering, har været kritisk indstillet over for Nord Stream 2, men kan ikke standse projektet. Det europæiske gasmarked er lige nu ikke i bedste stand, mildt sagt. De underjordiske gaslagre er her før vintersæsonen halvvejs tømte eller endnu mere. Tyskland er meget hårdt ramt. Gasprisen er på et historisk højt niveau. USA foretrækker at sælge flydende gas (LNG) til Asien til højere priser. Den energikrise har ramt Europa i et omfang, siges det, der overgår de oliechok, der ramte Europa hårdt i 1970’erne i kølvandet på OPEC-landenes begrænsning af produktionen.

Den høje gaspris spiller over på andre sektorer. Bloomberg oplyser, at europæiske producenter af elektricitet har henvendt sig til Rusland og bedt om større import af kul for at få dækket behovet, men det afvises fra officiel russisk side. Prisen på kul er flerdoblet! Formentlig prioriterer Rusland eksport af kul til Kina højere. 20 kinesiske provinser har indført restriktioner på elforbruget pga. kulmangel. Det har ramt eksport af varer fra Kina til Europa.

Regulær oliemangel kommer vi formentlig ikke til at opleve til vinter, mener eksperter, men olieprisen antages at stige markant. Den kan måske holdes i ave et stykke ad vejen ved at tømme olielagre, men det er en stakket frist. OPEC+ vil ikke kunne ændre ret meget. Sidst i september nåede spotpriserne på gas i Europa for første gang i historien op omkring 1.200 dollar pr. 1000 m3. Olieprisen, ”Brent crude oil” i London, oversteg 80 dollar pr. tønde. Samme tendens vil vi formentlig opleve i Kina denne vinter. De høje energipriser medfører uundgåeligt stigende inflation. Det ventes, at normale tilstande på energimarkedet tidligst vil kunne opnås i slutningen af 2022.

Share This