Ni østhold er klar til fodboldens europæiske knockout-fase

Slavia Prag i sine karakteristiske rød-hvide trøjer Foto: Кирилл Венедиктов

Af sociolog Knud Larsen

Øst- og Centraleuropa: Med denne uges afsluttende kampe i de europæiske fodboldligaers gruppespil er pladserne til forårets playoff-opgør og 1/8-dels finaler blevet endeligt fordelt. Generelt er det som forventet ikke ligefrem gået fantastisk godt for de i alt 24 klubhold fra Østeuropa og det østlige Centraleuropa, der havde kvalificeret sig til 2021/22-udgaven af Champions League, Europa League og nyskabelsen Europa Conference League. Således har kun ni af holdene – eller lige godt hver tredje af dem – overlevet efterårets indledende runder, men der har da heldigvis været både en række seværdige opgør og enkelte sportslige højdepunkter imellem de 144 kampe som de har spillet i løbet af efteråret.

Champions League 

Ingen af de fire østeuropæiske hold der enten havde kvalificeret sig direkte til at deltage i Europas fornemmeste klubturnering eller havde tilkæmpet sig en plads via sensommerens kvalifikationsspil formåede at klare sig  videre til forårets 1/8-dels finaler. De to ukrainske hold: Dynamo Kiev og Shaktar Donetsk, endte begge sidst i deres respektive grupper og er dermed sat helt ud af spillet i resten af sæsonen. Til gengæld er både russiske Zenit St. Petersborg og årets store positive overraskelse FC Sheriff  Tiraspol fra udbryderregionen Transnistrien i Moldova med i bowlen, når der på mandag trækkes lod til playoff-runden i Europa League, hvor de hver især skal op imod et af holdene fra andenpladserne i den turnerings gruppespil, i et direkte opgør om retten til at deltage i 1/8-dels finalerne i denne den næstfineste europæiske liga.

Europa League

I Europa League hvor det sportslige niveau er lidt lavere, er det gået klart bedre for de 8 deltagende klubber fra Europas østlige regioner. To af de traditionelle storhold herfra: russiske Spartak Moskva og serbiske Røde Stjerne Beograd er således begge endt på deres respektive gruppers førstepladser og har dermed fået direkte adgang til 1/8-dels finalerne i marts 2022. Desuden indtog kroatiske Dynamo Zagreb efter sidste rundes meriterende sejr på udebane over engelske Westham United den andenplads i gruppe H, som udløser billetten til to playoff-kampe mod en af tre-erne fra Champions Leagues gruppespil. Endelige nåede tjekkiske Sparta Prag med torsdagens fortjente 2-0 sejr over de danske mestre fra Brøndby IF tredjepladsen i gruppe A, og blev dermed klar til playoff-runden i foråret mod en af andenpladserne fra Europa Conference Leagues gruppespil.

Europa Conference League

Hele 12 østeuropæiske klubhold havde tilkæmpet sig en plads i den tredjebedste af UEFA’s fodboldligaer. Der var imidlertid ikke nogen af dem som havde det sportslige format til at vinde deres gruppe, men tre endte dog på den andenplads som giver adgang til playoff-kampe mod de tredjebedste hold fra Europa League – nemlig Partizan Beograd fra Serbien, Slavia Prag fra Tjekkiet og FK Qarabag fra Aserbajdsjan. For de øvrige ni klubbers vedkommende blev gruppespillet endestationen på dette års europæiske kampagnespor.

Sammenfattende er det således kun ni ud af 24 østeuropæiske deltagere i de tre europæiske fodboldligaers gruppespil som går videre til næste forårs knockout-kampe. Ud af de i alt 144 kampe som de har deltaget i (heraf 26 indbyrdes) har de vundet 31, spillet 34 uafgjort og tabt 79. 

På baggrund af denne knap så imponerende ”rekord-liste” er det nok yderst tvivlsomt om vi kommer til at se et af de tilbageværende østeuropæiske hold øverst på skamlen når finalerne i Europa League og Conference League afvikles i maj måned til næste år. Skal man tro de store betting-firmaer er Zenit St. Peterborg det af holdene som har den største chance for at vinde Europa League Pokalen. Man tilbydes således mellem 33 og 50 gange pengene igen hvis det skulle ske, mens Røde Stjerne Beograd og Spartak Moskva begge kaster mellem 66 og 100 gange det indskudte beløb af sig – afhængig af hvor man placerer sin indsats. Til sammenligning giver  Borussia Dortmund og Barcelona i toppen kun pengene 7 gange igen. For så vidt angår Europa Conference League anses Sparta Prag for at have den største chance for at trække sig sejrrigt ud af finalen blandt de østeuropæiske hold, med lokalkonkurrenterne Slavia Prag lige i hælene. Spiller man på dem og en af dem faktisk ender med at vinde, får man således pengene igen henholdsvis 33 og 40 gange. Ifølge odds-sætterne er det mest sandsynlige dog at enten Roma, Leicester eller Tottenham løber med sejren. 

Share This