Netanjahu igen i Moskva

Putin og Netanjahu i Moskva Foto: The Presidential Press and Information Office

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Israel: Få dage før valget i Israel var Israels premierminister Benjamin Netanjahu igen på besøg i Moskva, det tredje i år. På dagsordenen var, som det var formuleret af Netanjahu selv, den videre udvikling af det bilaterale samarbejde og naturligvis forholdene i Mellemøsten, ikke mindst Syrien. Fokus under mødet med Vladimir Putin, oplyses det, var at forbedre mekanismerne for det militære samarbejde og med særligt fokus på forholdene i det krigsramte Syrien.

Fra israelsk side foreslås også trilaterale møder mellem de nationale sikkerhedsråd i Rusland, USA og Israel. Netanjahu var under rejsen ledsaget af chefen for Israels nationale sikkerhedsråd og lederen af den militære generalstab. Tilbage i 2015 blev der oprettet en særlig “mekanisme” (“deconflicting mechanism”) for at afværge utilsigtede konflikter og hændelser under krigen i Syrien.

I juni i år erklærede Netanjahu, at Israel under ingen omstændigheder vil bringe de russiske tropper i Syrien i vanskeligheder. Der er nyvalg i Israel den 17. september. Det lykkedes ikke efter valget den 4. april at få skabt en bæredygtig regeringskoalition.

Det er ingen hemmelighed, at forholdet mellem Putin og Netanjahu har været ganske stabilt, derfor de mange møder mellem de to. Putin og vel også Trump ser vel gerne Netanjahu genvalgt. Andre lande ser gerne forandring. Den russiske annektering af Krim er nok ikke så afgørende for Israel, al den stund Israel selv er anklaget for annekteringen af Vestbredden.

Share This