Ad

Navalnyjs kampagneleder kritiserer Vestens strategi

Oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj Foto: Bogomolov PL

Af Michael Skovgaard

Rusland: De nuværende sanktioner mod Rusland er nytteløse. I stedet skal man ramme Putin der, hvor det gør allermest ondt. Det sagde den forgiftede oppositionsleder Aleksej Navalnyjs kampagneleder Leonid Volkov i et interview bragt i „Die Welt“.

Krim-krisen, behandlingen af Pussy Riot-lederen Pjotr Versilov, som også blev forgiftet for et par år siden, den manglende opklaring af et mord i Tiergarten i Berlin, og senest anslaget mod Navalnyj belaster forholdet mellem Rusland og Vesten.

Volkov mener, at man nu står ved en skillevej. „Rusland har altid været en partner, som indebar problemer. Men nu prøver landet at myrde en ledende oppositionspolitiker. Moskva lyver og nægter at medvirke til opklaringen af attentatet. Hvordan kan landet så stadig være en en partner?“

Volkov har aldrig troet på ideen med at bygge bro mellem Rusland og Vesten. „Enhver form for imødekommenhed eller håndsrækning ser Putin som en svaghed. For ham er Merkel, Kurz og Macron hyklere, som taler om demokrati og frihed, men alligevel søger dialog med Putin, trods Ruslands gentagne diplomatiske fejltrin.“

„Putins strategi går blot ud på at benægte og afvente, indtil en anden international krise afleder opmærksomheden fra Navalnyj-sagen. Ifølge ham bliver det hele dysset ned, hvis man bare afventer og lader stå til. Det har vi set med Krim-krisen“, lød det videre fra Volkov.

Han håber, at Vesten snart fatter, at man ikke kan føre forhandlinger med Putin i øjenhøjde. „Jeg tror, at Vesten altid bare vil det bedste for alle, men det passer ikke ind i Putins system, som blot handler om at skaffe egne fordele.“

Generelle sanktioner mod Rusland betragter Volkov som en fejl. Kreml bruger dem bare til at iscenesætte sig selv som offer. Det gælder også det mulige stop for Nord Stream 2. Volkov går derimod ind for personrettede sanktioner mod oligarkerne i Putins inderkreds. De er så upopulære i Rusland, at Putins propagandaapparat næppe ville kunne forsvare dem. Desuden ville en stopper for deres milliardinvesteringer i andre europæiske lande ramme hårdt, hvis man dermed kan sætte en stopper for korruptionen og deres indflydelse.

Trods udsigterne til videre forfølgelse har Navalnyj tænkt sig at vende hjem til Rusland snarest muligt og fortsætte kampen.

Tyskland har stadig ikke foretaget sig noget i forhold til Nord Stream 2 trods tidligere trusler fra udenrigsminister Heiko Maas‘ side. Senest har finansminister Olaf Scholz (SPD) udtalt, at han ikke går ind for at stille projektet i bero.

Fredag i denne uge skal EU-statslederne drøfte den videre færd angående Nord Stream 2 og mulige nye sanktioner.