Multinationale selskaber er neoliberalismens ideologiske politbureauer

Sovjet centralkomite Foto: RIA

Af Ota Tiefenböck

Debat: Det sovjetiske politbureau var det sovjetiske kommunistpartis øverste organ og et magtfuldt centrum for udbredelsen af den kommunistiske ideologi i Sovjetunionen og i de sovjetiske vasalstater. Det sovjetiske politibureau definerede i sin tid, hvad var rigtigt og hvad var forkert, så vi der levede i den sovjetiske del af verden, blev opdraget i overensstemmelse med det sovjetiske ideologiske verdensbillede. 

Multinationale selskaber, den globale kapitalismes højborg, er i dag, 30 år efter jerntæppets fald, ved at udfylde samme funktion i den neoliberale verden i Vesten. Metoderne er de samme, som det sovjetiske politibureaus. Censur, kontrol og forbud.

Film og populære serier er blevet censureret, uønskede karakterer taget ud af historierne, uønskede ord er blevet fjernet eller ændret. Det skete også under kommunisterne. Karaktererne i kommende film bliver delvis udvalgt udfra tilhørsforhold til bestemte befolkningsgrupper. Under kommunisterne udfra partitilhørsforhold, i dag udfra køn, etnicitet eller tilhørsforhold til diverse seksuelle mindretal. Produkter med lange historier og traditioner bliver erklæret for uønskede og omdøbt. Under kommunisterne fik produkter fra tiden før kommunismen et navn, som på en eller anden måde relaterede sig til kommunismen, i dag skal nye produkter signalere en påtaget inklusion. Visse billeder og ytringer, som skønnes som ikke at være i overensstemmelse med det tilladte, kan ikke distribueres. Under kommunisterne i medierne i dag på sociale medier.

Er man, som undertegnede vokset op i den ufrie verden bag jerntæppet, føles den nuværende udvikling i Vesten som en slags déjà vu.

De sovjetiske magthavere ønskede at skabe et politisk system, som de mente var mere retfærdigt og baseret på lighed mellem mennesker. Deres magtudøvelse var i det mindste i begyndelsen baseret på en ideologi og politisk overbevisning. De multinationale selskabers tiltag og opdragelse af os bliver præsenteret som socialt ansvar for skabelse af et mere retfærdigt samfund baseret på fred og kærlighed til alle.

Sovjeternes ideologi var forfejlet og endte med undertrykkelse af ytringsfrihed og terror. De multinationale selskaber har ingen ideologi, de vil blot tjene penge og skabe profit og opdrage os som bevidste og ens forbrugere, som køber deres produkter over hele verden. De bliver oven i købet bakket op af vores politikere, som mere eller mindre har givet disse selskaber ubegrænsede muligheder. Blandt andet ved at tillade, at de ikke nødvendigvis betaler skat i de lande, de har skabt deres gevinster i samt ved at lefle for dem med særlige etableringsstøtteordninger.

Mange af disse selskaber har derfor i dag en større omsætning end BNP i flere europæiske lande. Det er formentlig unødvendigt at nævne, at det betyder en stor økonomisk magt.

Karlsbroen 1.7.2020 Foto: Ota Tiefenböck

Jeg var på et kort besøg i Prag i går. Min gamle by var denne gang helt uden turister. Det var dejligt at opleve Karlsbroen og Rådhuspladsen igen uden uendelige rækker af turister. De multinationale selskaber, som har udkonkurreret de tjekkiske forretninger i byen, var der dog fortsat. De har indtaget min gamle by med deres penge og magt og de giver ikke slip igen. Kronen på værket var dog da jeg opdagede, at en af mine sidste oaser i Prag, en boghandel med billige bøger, nu også er væk. Den er blevet til en smart global bistro med det smarte navn My Wok & Sushi. Vi er jo globale borgere, som helst skal spise det samme, læse det samme, hvis vi over hovedet skal læse, se de samme film, gå med sko med striber på og have det sjovt.

Her lå min boghandel, men hvorfor læse bøger, når man kan spise wok og sushi? Foto: Ota Tiefenböck

Det tog mange år at komme af med Sovjetunionen og rive jerntæppet ned, men det lykkedes til sidst alligevel. De multinationale selskaber med deres økonomiske magt ser ud til at blive en langt større udfordring end russerne.

Alt tyder på, at det kun spørgsmål om tid, hvornår vi igen begynder at distribuere bøger i samizdater. Låne hindanden kopier af forbudte film og kun ytre os blandt venner og bekendte for ikke at risikere udelukkelse eller repressalier. En selvcensur er allerede godt i gang. Privat, i medierne og i samfundet generelt. 


Share This