Montenegro ramt af vold og kirkekamp

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Montenegro/Serbien: Spændingerne i Montenegro er taget til, efter at demonstrationer og politi i weekenden stødte sammen i byen Cetinje i kølvandet på et forsøg på at forhindre patriarken for den Serbiske Ordodokse Kirke (SOC) og biskop Joanikije i at deltage i indsættelse af en ny biskop for den montenegrinske gren af den serbisk ortodokse kirke (SOC).

Iflg. ”Politico” (5.9.2021), ”Balkan Insight” (6.89.21) og lokale medier blev omkring 40 borgere og 20 politifolk alvorligt skadet ved lejligheden. Metropolitten og patriarken for SOC måtte flyves med militærhelikopter til Cetinje og under politibeskyttelse. Sammenstødene er resultat af den stigende militarisering og politisering af kirken på begge sider. Det lille Balkan land har i to år været endnu mere splittet, efter at den forrige regering ledet af det Demokratiske Socialistiske Parti (DPS) vedtog at overføre den serbiske kirkes ejendom til den montenegrinske ortodokse kirke, hvis uafhængighed var blevet anerkendt af det økumeniske patriarkat i Konstantinopel, den øst-ortodokse kirkes øverste instans.

Det Demokratiske Socialistiske Parti (DPS) tabte valget i august sidste år til nuværende ministerpræsident Zdravko Krivokapic’ parti kaldt ”For Montenegro’s Fremtid Blok”. Krivokapic har siden valget nedtonet den nationalistiske retorik, hvilket er skarpt kritiseret af de politiske ”hardliners”. Nu beskyldes DPS og præsident Milo Djukanovic, der er i opposition til regeringen, under demonstrationerne i weekenden for at forsøge at gennemføre et politisk kup.

Montenegro brød med Serbien tilbage i 2006. Serbien mener, at kirkeopsplitningen er politisk, et forsøg på at bringe Serbien og Montenegro endnu længere væk fra hinanden. Montenegro er etnisk uhomogent. Ved folketællingen tilbage i 2011 erklærede 45 pct. af befolkningen sig som etnisk montenegrinere, mens 28 pct. erklærede sig som serbere. Resten er fortrinsvist albanere og bosniakere.

At udelukke den serbiske kirke vil uundgåeligt øge de etniske spændinger i landet, mener de fleste. Den serbiske kirke vil fortsat eje ejendomme i Montenegro, herunder St. Basil klostret. Den sidste metropolitan for den serbiske kirke, Ambfilohile, som døde sidste år pga. corona, var blevet indsat tilbage i 1991.    

Share This