Moldova’s svære balancegang

Moldovas hovedstad Chisinau Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Moldova: Krigen i Ukraine har ramt Moldova, et af Europas fattigste lande med kun godt 3 mio. indbyggere, særdeles hårdt. Militært opretholder Moldova sin neutrale status og har heller ikke efter den russiske invasion af Ukraine ytret ønske om NATO-medlemskab. Men Moldova har på linje med Ukraine og Georgien ansøgt om EU-medlemskab.

Moldova kan ikke i længden basere sin sikkerhed alene på at være neutralt. Sådan lyder det fra præsident Maria Sandu og hendes sikkerhedsrådgivere. Men Moldova må nødvendigvis føre en balancegang i forhold til Rusland. Rusland har militære styrker i udbryderrepublikken Transdniestr og er stærkt afhængig af energiimport fra Rusland.

Regeringen har betalt regninger fra Gazprom for august og september for at undgå leveringsstop. Sidste år brugte Moldova kun 0.45 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvaret. Det tal ønskes forøget, men det er svært at finde pengene. Moldova har skarpt fordømt den russiske invasion af Ukraine og har også modtaget et stort antal ukrainske flygtninge. I september mødte Sandu NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i New York, Heller ikke her var NATO-medlemskab på dagsordenen.

Regeringen og præsidenten er blevet mødt af store protester på hjemmefronten. De har ganske som i andre lande været udløst af de stærkt voksende priser på el, gas og dagligvarer. De seneste demonstrationer har været organiseret af Ivan Shor og hans parti. Shor lever i eksil, flygtet ud af landet på grund af anklager om svindel begået i forbindelse med den bankskandale, der for nogle år siden kostede landet over 1 mia. dollar.

Også en anden af landets oligarker, Vlad Plahotniuc var tidligere aktiv i politik. Han lever skjult i eksil. Ministerpræsident Natalia Gavrilita har forsøgt at skaffe penge til at hjælpe de fattigste ud af deres økonomiske misére. Problemerne kan og skal ikke løses på gaden, siger hun. Men protesterne hører næppe op. Hundreder af protesterende har lejret sig i telte uden for parlamentet og præsidentboligen.  

Share This